Parlament BiH

Nastavljena sjednica Predstavničkog doma, na tapetu i CIK

11:05, 05.07.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Raspravom o izvještaju o razlozima neprimanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH u punopravno članstvo Evropske organizacije za obezbjeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju danas je u Sarajevu nastavljena sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH, započeta 30. maja.

Predlagač inicijative za vođenje ove rasprave poslanik Nezavisnog bloka Salko Sokolović zatražio je da se odgodi rasprava jer sjednici ne prisustvuju predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić ni ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ali to nije prihvaćeno jer je ovo ranije definisana tačka dnevnog reda. 

Nakon ove tačke dnevnog reda Predstavnički dom trebalo bi da razmotri aktivnosti Centralne izborne komisije BiH na organizovanju predstojećih opštih izbora, te Preporuke za reformu energetskog sektora čiji je predlagač grupa poslanika iz više stranaka - Momčilo Novaković (NDP-PDP), Hanka Vajzović (DF), Saša Magazinović (SDP), Predrag Kožul (HDZ BiH), Mirsad Isaković (SBB), Lazar Prodanović (SNSD) i Jasmin Emrić (A-SDA). 

Poslanici će potom glasati o svim tačkama dnevnog reda 62. sjednice koja je započeta 30. maja, a nastavljena 20. juna. 

Nakon okončanja ove sjednice trebalo bi da bude održana i 63. sjednica na čijem je dnevnom redu i zahtjev Kluba poslanika SDS-a da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH kojim bi se van snage stavile odredbe zbog kojih je 1. februara gorivo poskupjelo 18 feninga po litru. 

U obrazloženju zahtjeva navodi se da je osnovni razlog zbog kojih se traži procedura usvajanja zakona po hitnom postupku enormno poskupljenje cijene goriva koje je izazvalo talas poskupljenja životnih i drugih namirnica, loše usvojeno zakonsko rješenje koje ne precizira način raspodjele prikupljenih sredstava i činjenicu da posljednje izmjena zakona nisu opravdale svoje postojanje u praksi. 

Poslanici bi u prvom čitanju i po skraćenom postupku trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH. 

Predlagač zakona Savjet ministara kao razloge za njegovo donošenje navodi potrebu usklađivanja sa odgovarajućim direktivama EU iz oblasti zaštite depozita, obaveze koje je BiH preuzela iz Pisma namjere potpisanog sa Međunarodnim monetarnim fondom i tehničke korekcije.