Sud BiH

Nastavak suđenja za ubistvo vojnika ЈNA u Sarajevu

  • 17.01.2019. 08:36

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.

Na prethodnom ročištu 13. decembra Kemal Ademović, nekadašnji zamjenik komandanta Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Dragana Vikića, rekao je da je od Vikića čuo za ubistvo osam zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH u vezi sa događajem u Velikom parku, gdje je u aprilu 1992. godine ubijeno osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti, Ademović je rekao da je o tome saznao jedno veče, nekoliko dana nakon 18. aprila, kad je učestvovao u akciji izvlačenja protivoklopnih sredstava iz fabrike "Pretis" u sarajevskom naselju Vogošća.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Početak ročišta zakazan je za 13.00 časova.

Тагови: