Ramizu Drekoviću

Nastavak suđenja za ratne zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku

  • 01.02.2021. 07:37

Za danas je u Sudu BiH zakazan nastavak suđenja generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine, a planirano je da odbrana optuženog nastavi unakrsno ispitivanje vojnog vještaka Tužilaštva BiH Mladena Marinkovića.

Dreković je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, od 21. maja do 7. juna 1995. godine naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići, opština Konjic, neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna petnaestogodišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Marinković je, iznoseći nalaz i mišljenje na ročištu 21. decembra, rekao da naredba za artiljerijsko dejstvo nije bila zakonita i da je granatiranjem počinjen ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrane 18. januara, vještak je izjavio da je za nalaz koristio podatke sa interneta i da u Kalinoviku nije bilo vojnih ciljeva.

Vještak je u izvještaju naveo da "isključivo pravo artiljerijskih borbi ima komandant", na šta je odbrana rekla da je preuzeti navod iz borbenog pravila vještak iskrivio, što je Marinković osporio.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.