Sud BiH

Nastavak suđenja Atifu Dudakoviću za zločine nad Srbima

  • 03.02.2020. 07:40

Suđenje Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine nastavlja se danas u Sudu BiH.

Na teret im je stavljeno ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starijih, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu. Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima se još traga.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Na teret im je stavljen zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i za ratni zločin nad civilima na području opština Bihać i Cazin.

Protiv sedamnaestog optuženog Aleta Hodžića predmet je razdvojen, nakon što je Sud BiH dobio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad Bošnjacima, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tokom ročišta održanog 20. januara, svjedok Tužilaštva BiH Mile Ribić rekao je da je tokom zarobljeništva morao da prikuplja i zatrpava tijela ubijenih Srba u Bosanskom Petrovcu i obližnjem selu Krnjeuše.

Ovaj bivši pripadnik Vojske Republike Srpske rekao je u Sudu BiH da je sa još trojicom zarobljenika u Bosanskom Petrovcu pronašao tijela 11 srpskih civila i vojnika. Prvo tijelo, kako je naveo, pronašli su u jednoj kući kod bolnice, a ostale po dvorištima.

"Naše je bilo da ih umotamo u ćebe, nakon čega su utovarani `kašikom` koja je bila na kamionu. Tijela su odvezena u naselje Bišćani, na putu Ključ-Bihać, gdje je kod motela bila iskopana grobnica. Tu su istovareni, a mi smo ih morali lopatama zatrpati", ispričao je svjedok.

Ribić je naveo da je nakon nekoliko dana sa još pet-šest zarobljenika u Krnjeušima zakopao tijela osam mlađih muškaraca u uniformi Vojske Republike Srpske.

"Tijela bila su prikupljena na dva-tri mjesta, a zakopali smo ih zajedno u jednu grobnicu iznad puta koji vodi od Vrtače prema Krnjeuši", rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 12.00 časova.