Afera "Respiratori"

Nastavak suđenja Novaliću

  • Извор: АТВ
  • 08.10.2021. 19:18

I danas je potvrđeno u Sudu BiH da je Aleksandar Zolak itekako umiješan u aferu koja više od godinu dana potresa Federaciju BiH. Bivši šef kabineta federalnog premijera Fadila Novalića, Hasan Ganibegović danas je otkrio i to da je lično on zvao Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da, kako kaže, urgira da „Srebrena malina„ dobije dozvolu za uvoz respiratora, jer je pritisak javnosti bio preveliki. Pare su date, a respiratora, nema.

„Zvao sam Agenciju za lijekove (ALMBIH) i rekao da uvozimo respiratore i da firma nema dozvolu i da to treba što prije da se riješimo”, rekao je Hasan Ganibegović, bivši šef kabineta premijera FBiH.

Da je bilo internog dogovora između kabineta Fadila Novalića i Agencije za lijekove potvrdila su ranija svjedočenja. Tužilaštvo je saslušavalo zaposlene u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.  Pored Aleksandra Zolaka, saslušani su  Dragana Reljić i  Strahinja Obradović, kao i Mladen Čančarević koji je sve, kako je rekao, radio po nalogu direktora Aleksandra Zolaka. 

 “Za firmu ‘Srebrena malina’ Fikreta Hodžića čuo sam 23. aprila 2020. godine. Tada me je nazvao direktor Agencije Aleksandar Zolak i rekao mi da ga je kontaktirao Miloš Stevanović, savjetnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje koji se interesovao za procedure za uvoz medicinskih sredstava radi uvoza respiratora za potrebe Vlade FBiH. Ponovo sam kontaktirao direktora Zolaka i rekao mi da ga je opet zvao Stevanović i da se hitno pristupi procesu vezano za uvoz respiratora i da oni upravo stižu. Poslije je pozvao Fikret Hodžić i rekao da se javlja po preporuci i da se mora upisati u registar veleprometnika medicinskom opremom “, rekao je Mladen Čančarević, pravnik u ALMBIH:  

O sumnjivim poslovima i umješanosti direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandra Zolaka u aferu nabavke 100 respiratora vrijednih 10.530.000 KM, na osnovu svjedočenja u Sudu BiH isplivali su novi detalji. Kako se saznaje, respiratori su na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigli 25. aprila prošle godine. Dospjeli respiratori se nisu mogli cariniti, jer je roba dopremljena bez dozvole za uvoz koju izdaje Agencija, pa je tako Zolak samoinicjativno i na svoju ruku odlučio da ide mimo procedura i zakona. Zolak je, samo dva dana kasnije, izdao dozvolu " Srebrenoj malini ".