Lideri stranaka najavili

Naredne sedmice novi razgovori oko formiranja Savjeta ministara

  • 13.03.2019. 19:05

Uskoro bi trebao da bude formiran novi saziv Savjeta ministara, potvrdio je lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva. Milorad Dodik kaže da bi ubrzo trebalo da budu potpisani principi za formiranje vlasti, koji će između ostalog potvrditi privrženost ustavnom poretku i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Ostalo je pitanje NATO integracija, gdje ne postoji saglasnost, kaže Dodik, što nije prepreka za formiranje novog Savjeta ministra. Ne ulazimo u kolaiciju, kaže Dodik i poručuje da bi uskoro trebalo da bude održan i sastanak lidera tri stranke. 

"Usaglašeno je i opredjeljenje za nastavak, provođenja ekonomsko-socijalnih reformi, u skaldu sa nadležnostima, koje imaju različiti nivoi vlasti u BiH. Usaglšena su i druga neka pitanja, ali ostalo je naravno pitanje koje jeste predmet i koje, jeste pitanje nekog problema, to je vezano za integracije, sve tri stane nemaju problema sa EU integracijama, ali ostaje NATO kao nešto što je sporno", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Nakon sastanka lidera, koji bi trebao da bude održan naredne sedmice, očekuje se i sjednica Predsjedništva na kojoj će biti predložen kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara. SDA još nije okupila koalicione partnere u Federaciji. Nakon što je SBB bio na korak od vlasti, i DF Željka Košmića je zainteresovan da pregovara sa SDA. 

"Ja ne znam da li ja treba da skočim sa tornja da bi dokazao da nas učešće u vlasti ne zanima, što se SBB-a tiče, mi smo razgovarali sa prijateljima iz SDA, rekli smo imaju potencijalnu opciju sa Demoktaskom frontom, i da oni imaju kapacitet da sa DF-om i na državnom i federalnom nivou naprave vlast", istakao je Fahrudin Radončič, predsjednik SBB-a.

"Što nas je više u poziciji, ja mislim da je bolje, to je i raniji stav, sad kako će oni jedni na druge da reaguju to ćemo da vidimo", istakao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Da vlast u tehničkom mandatu nije u potpunosti legitimna, podvukao je i šef delgacije Evropske unije u BiH i to nakon sastanka sa članovima kolegijuma Doma naroda. Lars Gunar Vigemrak kaže da je neophodno što prije završiti pregovore i staviti tačku na tu temu.

"Ja se samo nadam da vlast hoće biti formirana što je prije moguće, i to je nešto što je vrlo jasno istaknuto, prilikom posjete članova Predsjeništva, jednako kao i desetak dana kasnije gospodinu Dodiku, to je bila neka glavna napomena sa naše strane", naglasio je Lars Gunar Vigemrak, šef delgacije EU u BiH.

Ukoliko već početkom naredne sedmice bude postignut dogovor o zajedničkim principima djelovanja, ubrzo bi trebalo da bude poznato i kome će koji resor pripasti u novom sazivu. Sve bi trebalo da bude završeno do kraja marta.  

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.