Povećan broj napada

Napadi na policajce sve češći: Psuju, pljuju i vrijeđaju

  • 27.04.2019. 21:24

Napadi na policajce sve su učestaliji, a nerijetko se događa da ih udaraju po licu, pljuju i nazivaju pogrdnim imenima. U Sarajevu su u četvrtak zabilježena dva napada u kojima su lakše povrijeđeni policajci, a uhapšene su tri osobe.

Zaustavili Golf

Kako saznaje Avaz, policijska patrola napadnuta je u četvrtak u 15.20 časova ispred ugostiteljskog objekta “Teatar klub” u ulici Čobanija. Jedna žena je telefonom obavijestila policiju da nepoznati muškarac galami, uznemirava i verbalno napada prolaznike.

Policajci su ispred kluba zatekli Libijca F. J., koji ih je odmah počeo vrijeđati i pljuvati. U jednom momentu je fizički nasrnuo na patrolu, uhvativši jednog od policajaca i za košulju.

Istog dana u 17.20 časova u Novom Sarajevu dvojica maloljetnika B. A. (15) i S. A. (17) napala su patrolu koja je zaustavila Golf 2, jer je ugrožavao učesnike u saobraćaju. Izašavši iz Golfa, bahati maloljetnici odmah su počeli da vrijeđaju policajce prijeteći im stisnutim pesnicama. Jedan od njih pesnicom je i udario policajca, nanijevši mu lakše povrede.

Policajci su zbrinuti u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a napadači su smješteni u policijske prostorije za zadržavanje.

"Najčešći slučajevi napada na policijske službenike uglavnom su prilikom intervencija zbog remećenja javnog reda i mira i prilikom kontrole saobraćaja. Policajci nerijetko budu napadnuti, a oni samo rade svoj posao na poziv građana da ih zaštite ili zbog prekršaja koje pojedinci čine u saobraćaju. U našem izvještaju za prošlu godinu evidentirano je 28 napada", rekla je za Avaz Suvada Kuldija, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Povećan broj

Prema podacima Federalne uprave policije u 2018., povećan je broj napada na policajce u odnosu na 2017. godinu.
Povećan je i broj napadača, dok je upotreba sile prema njima smanjena.

Zatvorske kazne

Za sprečavanje osobe u vršenju službene radnje predviđene su kazne zatvora od tri mjeseca do tri godine, a počinilac se može kazniti i sa do pet godina ako je u pitanju sprečavanje policije u vršenju redovnih zadataka.

Kad je u pitanju napad na službenu osobu te nanošenje tjelesnih povreda, predviđene su kazne zatvora u rasponu od tri mjeseca do deset godina.

92   napada u 2018. godini u FBiH

28   Kanton Sarajevo

22  Unsko-sanski kanton

16  Tuzlanski kanton

9  Zeničko-dobojski kanton

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.