Staša Košarac

Napadi na Čovića odraz frustracija Bošnjaka

14:36, 10.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas da napadi Bošnjaka na predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zbog prisustvova obilježavanju 9. januara - Dana Republike Srpske pokazuje da su svjesni toga da su ostali sami, zarobljeni u nekakvu BiH koja odgovara samo njima.

"Ne vidim nikakav problem u tome što je Čović došao u Banjaluku na obilježavanje i nije prvi put da na taj način pokazuje da poštuje Republiku Srpsku i njene institucije, kao i opredjeljenje srpskog naroda, a to je Republika Srpska kao trajna kategorija i kao trajna demokratska država", rekao je Košarac povodom reagovanja bošnjačkih političara na proslavu 9. januara, Dana Republike Srpske. 

On je novinarima u Istočnom Sarajevu istakao da je vidljivo da dva od tri konstitutivna naroda u BiH nisu zadovoljna stanjem u ovoj zemlji. 

"Predstavnici dva konstitutivna naroda legalno izražavaju svoj stav da nisu zadovoljni stanjem u BiH. Ovakva BiH je potpuno neodrživa i vidljivo je da se želi ignorisati Republika Srpska i, u partnerstvu sa visokim predstavnikom, ignorisati njen ustav", dodao je Košarac. 

Umjesto da se Bošnjaci upitaju šta to forsiraju, kakvu zemlju i kakve odnose u ovoj zemlji kad imaju nezadovoljne predstavnike srpskog i hrvatskog naroda, oni i dalje, istakao je on, problematizuju legalno ponašanje Čovića koji je došao na proslavu Dana Republike Srpske. 

Košarac je istakao da novinar BHRT-a Svjetlana Topalić, koja je na svom "Tviter" nalogu čestitala Dan Republike Srpske, nije jedina koja je napadnuta i da takva atmosfera provejava u zajedničkim institucijama gdje se vrši pritisak na one koji građanima ligitimno čestitaju Dan Republike. 

"Vrši se pritisak tako da oni ne mogu da izraze svoju volju - to je BiH. Mi u takvoj BiH ne želimo da živimo i da je takvu razvijamo. Nemamo ništa protiv da Hrvati i Bošnjaci obilježavaju značajne datume iz svoje istorije, one koji ne vrijeđaju naše interese, ali ovakavo postupanje je neprimjereno", ocijenio je Košarac. 

Napominjući da BiH nema zakon o praznicima i da nema univerzalnog pristupa u BiH, on je poručio da ne mogu institucije BiH nametati nikome šta će proslaviti i na koji će način slaviti značajne datume iz svoje istorije. 

Košarac je kao frustraciju ocijenio i reagovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića koji je osudio prisustvo ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vekija na Svečanoj akademiji održanoj u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske. 

"Vidljivo je da neke članice EU podržavaju demokratski kapacitet Republike Srpske, njena politička prava. Zašto to frustrira Zvizdića? Zato što on i njegovi politički mentori žele od BiH da naprave zemlju u kojoj će se samo Bošnjaci pitati o tome kako bi eventualno trebalo da se ponašaju Srbi i Hrvati. Takve BiH neće biti", stav je predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a. 

On je naglasio da je snažno opredjeljenje srpskog naroda jaka Srpska, institucionalno organizovana u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom Srpske. 

"Naše trajno opredjeljenje je da je razvijamo, da pokazujemo atribute demokratske države i nemamo tu vrstu problema. Ovakve frustracije samo ojačavaju našu volju da budemo bazično orijentisani prema interesima Republike Srpske, ne da nekoga iritiramo, već naprotiv - svi koji žele da poštuju Srpsku uvijek su dobro došli na proslavu Dana Republike", poručio je Košarac.