Niko nije odgovarao

Napad na Vučića već tri godine bez epiloga

  • 11.07.2018. 12:22

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napadnut je na današnji dan prije tri godine nakon komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici. Vučića je, prvo verbalno, a zatim i kamenicama, napala grupa ljudi u Potočarima.

Vučić, koji je tada bio premijer Srbije, pogođen je kamenicom u glavu.

Iako je policija svojevremeno uhapsila pojedince zbog sumnje da su učestvovali u napadu, oni su brzo puštani na slobodu i danas, tri godine kasnije, za atentat na Aleksandra Vučića niko nije odgovarao.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Borislav Bojić izjavio je da u institucijama BiH i politici postoje pojedinci i partije koji štite ljude koji su organizovali i izvršili teroristički napad na tadašnjeg premijera Srbije tokom komemoracije.

Nerješavanje slučaja napada na Vučića, iako je prošlo tri godine, pokazuje da institucije BiH nisu sposobne da se suoče sa takvim izazovima, ističe Bojić.

- Ništa se ne dešava u vezi s ovim slučajem, iako je svima jasno da je riječ o terorističkom aktu koji je javno snimljen i gdje se jasno i nedvosmisleno vidi šta se desilo - rekao je Bojić za Nezavisne novine.

Iako formalno pravno postoji mehanizam kako Komisija putem Zakona o parlamentarnoj istrazi može inicirati istražno tijelo, kaže Bojić, nerealno je da se to desi jer predstoji izborna kampanja, a dio političkih stranaka čiji delegati sjede u Komisiji ne bi dozvolio da se nešto uradi tim povodom.

Zamjenik predsjednika Odbora NSRS za bezbjednost Drago Kalabić rekao je da je velika sramota za BiH što nije okončana istraga o napadu na Vučića.

- Ovo sigurno rade pod uticajem bošnjačkih političara ali, nažalost, tu je i ćutanje srpskih koji su u institucijama BiH. Ne samo što su odgovorne institucije BiH, nego bi sigurno željeli da odgovornost prebace na Republiku Srpsku, što je je nedopustivo - rekao je Kalabić i istakao da su institucije BiH dužne da reaguju i pronađu odgovorne.

- Napad na Vučića velika je mrlja koja opterećuje odnose BiH i Srbije i zato istraga mora biti okončana - istakao je Kalabić.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм