Prošle godine zabranjeno osam pošiljki

Najštetnije igračke nam stižu iz Kine

  • 24.02.2019. 19:23

Tržište BiH preplavljeno je igračkama iz Kine. Kako u Inspektoratu kažu, upravo ove igračke su najopasnije. Lani je zabranjen uvoz za osam pošiljki i to onih porijeklom iz ove azijske zemlje. 

"Republička zdravstvena inspekcija je u 2018. godini prilikom uvoza pregledala preko 270 pošiljki igračaka, od kojih je uzela preko 150 uzorka za laboratorijsku analizu. Na osnovu rezultata laboratorijskih analiza, u protekloj godini je za osam pošiljki dječjih igračaka u količini od 4.600 komada zabranjen uvoz, zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata i lakog izvlačenja niti. Кontrolisane su igračke porijeklom iz različitih zemalja, međutim sve neispravne pošiljke bile su porijeklom iz Кine", stoji u saopštenju Republičke zdravstvene inspekcije.

Iz Inspektorata skreću pažnju na važnost provjeravanja informacija na deklaraciji. Kažu, ako nema potrebnih informacija, ne kupujte igračke. Roditelji su svjesni da opasnost vreba sa svih strana, pa tako, većinom, provjere deklaracije.

“Vodite li računa da li na igrački postoji deklaracija?” - “Da, dosta ima igračaka koje su kineske proizvodnje, pa bilo je i na televiziji da apeluje se na roditelje da obrate pažnju, što je normalno.”

“Da vam iskreno kažem, i nisam vodila, negdje bilo gdje onako, kada naletim, pa to je to kupim.”

“Da, obavezno, da, naravno. Ne bih nikada kod Kineza ili kinesko čim vidim da je nešto, plastika jeftina kineska", neki su od komentara građana.

Sitni dijelovi koji se lako odvajaju, magneti, sadržaj ftalata, oštri dijelovi, lako izvlačenje niti, te lako skidanje boje, upozerenje su za loš kvalitet igračaka, a uz to i opasnost po zdravlje djece.

Тагови: