Dževad Galijašević

Najmanje trojica generala OS BiH, koji su i danas aktivni, bili na obuci koju su prošli teroristi

  • 01.08.2018. 11:58

Najmanje trojica generala Oružanih snaga BiH, od kojih su neki i dalje aktivni, pohađali su tokom rata od 1993. do 1995. godine u pakistanskom gradu Kveta kurs njihove vojnoobavještajne službe, kroz koji je prošlo više aktuelnih vođa "Islamske države", Al kaide i pokreta "El nusra", piše portal "Vesti onlajn".

Tu obuku, kroz koju je prošao i glavni organizator napada na SAD 11. septembra 2001. godine Halid Šeik Muhamed, pohađalo je i nekoliko nižerangiranih oficira, uključujući najmanje jednog visokopozicioniranog zvaničnika BiH. 

Stručnjak iz oblasti borbe protiv terorizma DŽevad Galijašević rekao je za "Vesti" da su američke tajne službe uhapsile Halida Šeika Muhameda 2003. godine u Pakistanu, i on se od 2006. godine nalazi u bazi Gvantanamo gdje mu se pred vojnom komisijom, daleko od javnosti, sudi za organizovanje ovog terorističkog napada. 

"Prema obavještajnim podacima, on je ovaj kurs pohađao u isto vrijeme kada i grupa koja je stigla iz Bosne. Međutim, polaznici iz /takozvane/ Armije BiH, ne samo što nisu predmet ineteresovanja američkih obavještajnih službi, već im je ova obuka bila ključna preporuka u napredovanju u službi", navodi Galijašević. 

On ističe da je tu obuku prošao i Sifet Podžić, tada natkapetan, a danas general i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH. 

Galijašević navodi da je grupa od 12 pripadnika Armije BiH otišla na obuku u Pakistan 1993. godine na osnovu tajnog plana koji je inicirao i sproveo u djelo Alija Izetbegović. 

On je istakao da je Izetbegović planirao da snage Armije BiH osnaži dobro obučenim vojnim kadrom, koji će se tajno školovati ili proći specijalističke kurseve isključivo među zemljama Bliskog istoka, koje su bile među glavnim finansijerima njegove politike tokom rata. 

Galijašević navodi da su "ovi oficiri koji su prošli kurs u Pakistanu kasnije napredovali `kosmičkom brzinom`, od kapetana, pa do generala". 

"Prema mojim saznanjima, polaznici tog vojnoobaveštajnog kursa, koji su pohađali i brojni pripadnici Al kaide, su: kapetan Mahir Hamzić, natkapetan Sifet Podžić, danas general, natkapetan Nedžad Ajnadžić, danas general, majori Bajro Fejzić, Hajrudin Bejtić, Bego Durić, Šefik Drkenda, Zijad Kozić, Asim Šuvalić, danas general, majori Senad Hadžić i Izet Spahić, te pukovnik Fahrudin Agić", otkriva Galijašević. 

Prema njegovim riječima, pokušaji prikrivanja izvoza oružja i municije iz BiH "Islamskoj državi" je pokušaj da se za kriminalno ponašanje vlasti u Sarajevu i podršku teroristima Al kaide i "Islamske države" okrive Republika Srpska i Srbija.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина