Najavljene inicijative za promjenu naziva ulica u FBiH

  • 23.12.2020. 09:26

U opštinama u Unsko-sanskom kantonu u FBiH brojne su ulice i ustanove preimenovane i nazvane po ratnom lideru muslimana u BiH Aliji Izetbegoviću ili pripadnicima takozvane Armije BiH, čemu se srpska udruženja protive i najavljuju inicijative da se vrate stari nazivi, te da se prestane sa dezavuisanjem i mijenjanjem istorije i istine.

U Bihaću se nalazi Aleja Alije Izetbegovića, Trg Zlatnih ljiljana, kao i ulice koje nose nazive Petog korpusa i njegovih brigada, te Bosanskih šehida, Bosanskih banova, ali i Treće satnije HVO-a i Pape Ivana Pavla Drugog.

U Bosanskoj Krupi, Bužimu i Cazinu ulice su nazvane po Aliji Izetbegoviću.

U Bosanskoj Krupi se nalazi Trg Alije Izetbegovića, Aleja Zlatnih ljiljana, ulice "Patriotske lige" i generala takozvane Armije BiH Mirsada Sedića, kao i one nazvane po brigadama Petog korpusa.

U Bužimu su dvije osnovne škole nazvane po poginulim pripadnicima takozvane Armije BiH - Osnovna škola /OŠ/ "Suljo Mirvić" i OŠ "Mirsad Salkić", dok u Velikoj Kladuši jedna osnovna škola nosi naziv "25. novembar", a druga "1. mart".

Predsjednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanac smatra da preimenovanja ulica i ustanova u FBiH vode ka reviziji i poništavanju relevantnih istorijskih činjenica, što se posebno odnosi na nazive školskih i kulturnih ustanova kojima se daju imena osoba koje su odavno završile na smetljištu istorije.

"Savez srpskih udruženja to rezolutno osuđuje i protivimo se devalviranju istorijskih činjenica, zanemarivanju i poništavanju istine. Nažalost, ovo je smutno vrijeme i istinom komanduju oni koji imaju političku moć", rekao je Pećanac Srni.

On je naglasio da je pogotovo tragično što se školskim ustanovama u FBiH mijenjaju nazivi i daju imena osoba koje nemaju nikakve veza sa obrazovanjem i kulturom, a koje, uz to, u istorijskom kontekstu imaju negativnu ulogu.

Pećanac je rekao da će Savez srpskih udruženja uputiti apel institucijama FBiH i svima koji odlučuju o ovom pitanju.

"Šalje se ružna poruka mladima, učenicima. Stavljanjem na njihove obrazovne ustanove imena lica koja nemaju veze sa kulturom predočavaju im se iskrivljene činjenice. Žalosno je da se to radi jer se vrijeđaju osjećaji i narušava se istorijski legalitet i istinitost", naglasio je Pećanac.

On smatra da sve ovo ne škodi samo Srbima, već i budućim naraštajima drugih naroda, te objasnio da se na ovaj način šalje pogrešna poruka mladima, te im se daju uputstva za pogrešno shvatanje istorije.

"Mi imamo toliko ličnosti iz kulture čije ime sa ponosom mogu da nose školske i obrazovne ustanove - Ivo Andrić, Skender Kulenović, Meša Selimović i drugi. Njihova imena se mijenjaju imenima osoba koje su dokazale, pogotovo u Drugom svjetskom ratu, kao saradnici okupatora i fašističke ideologije", rekao je Pećanac.

Pećanac je istakao da će Savez apelovati da se vrate stari nazivi ulica i ustanova u FBiH, te prestane sa dezavuisanjem i mijenjanjem istorije i istine.

"Osim toga, srpska djeca u FBiH ne uče svoj jezik, ne uče svoje pismo, nemaju status relevantnog ustavotvornog naroda. U FBiH je prije minulog rata živjelo 600.000 Srba, a sad su svedeni na statističku grešku u ovom entitetu", rekao je Pećanac.

On je naveo da će i na ovom planu Savez raditi i tražiti podršku od institucija FBiH, Republike Srpske i Savjeta ministara.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.