Migrantska kriza

Nadležni neusaglašeni oko broja migranata u BiH

  • 08.11.2018. 19:15

Dok članovi Operativnog štaba za pitanje migracija danas izlaze sa podacima da u BiH trenutno boravi 2.500 migranata, zamjenik ministra bezbjednosti ima drugačije brojke. Mijo Krešić tvrdi da ih je duplo više. Ne vjeruje ni da će situacija ići na bolje.

"Broj migranata neće biti smanjen u neko dogledno vrijeme i ruta će ostati aktivna cijelu zimu. Na proljeće se, u zavisnosti od onoga šta bude urađeno u tih nekoliko mjeseci na globalnom planu, može očekivati da ruta kroz BiH postane još masovnija", istakao je Krešić.

Na području Gradiške juče je pronađeno 11 migranata. Svakodenvno pokušavaju pješke da se domognu Unsko-sanskog kantona, nerijetko kroz šume i seoskim putevima, jer znaju da će ih policija iz voza i autobusa izvesti i poslati za Sarajevo. U operativnom štabu uvjeravaju da situacija ide na bolje i da je pitanje smještaja migranata, za sada, koliko toliko, riješeno.

"Otvaranjem prihvatnih centara u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, znatno je poboljšana situacija sa smještajem migranata. Kapaciteti ova dva centra se svakodnevno proširuju, a privodi se kraju i adaptacija objekta Đačkog doma u Bihaću gdje su stvoreni bolji uslovi za boravak migranata u hladnijem periodu", saopštili su iz Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH. 

Smještaj je bolji, ali nije bezbjednosna situacija, kažu u bihaćkom Crvenom krstu. 

"Trebamo stvoriti i bezbjedonosne uslove i u Biri i u Đačkom domu, i pojačati taj policijski nadzor tako da na neki način dodatno iskontrolišemo kretanje migranata", istakao je Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta Bihać.

Nakon današnjeg sastanka operativnog štaba, stiže uvjeravanje od ministra bezbjednosti Dragana Mektića da će vlasti USK imati punu podršku državnih vlasti u rješavanju migrantske krize. Tamo odavno govore da je pravovremena reakcija izostala i da ne bi bilo loše da se nadležni usaglase bar oko tačnog broja migranata u kantonu. 

Тагови: