Kanton Sarajevo

Načelnici SDA prijavljeni za sakrivanje milionske imovine

  • 28.01.2021.18:18

Kancelarija za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo podnijela je krivične prijave protiv petorice nosilaca javne funkcije u ovom kantonu zbog činjenice da su sakrili milionsku imovinu.

Direktor Kancelarije Erduan Kafedžić, kojem od jula u radu pomaže kao savjetnik Amerikanac Erik Larson, bivši tužilac sa međunarodnim iskustvom, potvrdio je da su krivične prijave podnesene 15. i 16. januara.

Jedan od prijavljenih nosilaca javne funkcije nije prijavio da je vlasnik apartmana, da je vlasnik, odnosno osnivač društva sa ograničenom odgovornošću, da posjeduje vrijednosne papire u akcionarskom društvu i da na deviznom računu u jednoj komercijalnoj banci ima više od 100.000 KM, te da nije prijavio da je njegov bračni drug vlasnik više nekretnina.

Prema nezvaničnim informacijama "Avaza", potvrđenim iz Kancelarije za korupciju, ali i Tužilaštva Kantona Sarajevo, prijave su podnesene protiv aktuelnog načelnika opštine Trnovo Ibre Berila (SDA(, ali i bivših načelnika Novog Sarajeva Nedžada Koldže i sarajevske opštine Centar Nedžada Ajnadžića, takođe, kadra SDA.

Oni su osumnjičeni da nisu prijavili milionsku imovinu.

Nezvanično, Berilo nije prijavio da na računu u jednoj komercijalnoj banci ima više od 100.000 KM i oročenu štednju od 40.000 KM.

Tužilaštvu Kantona Sarajevo prijavljen je Abid Jusić, odborenik SDA u opštini Centar, jer nije prijavio četiri stana i dvije garaže, kao i Samir Šišić, odbornik Prve stranke u opštini Ilidža, jer nije prijavio 100.000 KM.

Koldžo nije prijavio brojne akcije, stan srodnika i vozila.

"Avaz" ima informaciju da ove osobe i van granica BiH imaju imovinu koju nisu prijavili.