Pušten iz Imigracionog centra

Na slobodi Fatih Keskin, Turčin kojem je prijetila deportacija iz BiH

  • 16.12.2019. 21:49

Fatih Keskin, Turčin kojem je prijetila deportacija iz BiH pod nerazjašnjenim okolnostima, izašao je večeras iz Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu gdje je proveo skoro dvije sedmice.

"Zahvaljujem se roditeljima, školi u Bihaću i svima koji su mi bili podrška u ovoj teškoj situaciji. Zadovoljan sam odlukom Suda BiH da me oslobode i advokatima", rekao je u prvoj izjavi Keskin kojeg je napolju čekalo nekoliko prijatelja.

Na pitanje da li je njegovo hapšenje uslijedilo nakon pritiska Turske i da li ima veze sa tzv. Gulenovcima, Keskin je kazao da on o tome ne zna ništa.

"Jednom jutro su me uhapsili i doveli ovdje. Ja nemam nikakve kontakte s njima. Ja sam obični profesor i direktor škole", dodao je.

Keskin je kazao da mu je bilo teško u pritvoru te da ne zna kakvu je on to prijetnju predstavljao po nacionalnu bezbjednost BiH i da će razmisliti o traženju odštete nakon razgovora sa svojim advokatima.

On je pušten nakon što je Sud BiH poništio konačno rješenje, i prvostepeno rješenje Ministarstva bezbjednosti i Službe za poslove sa strancima, a na osnovu kojih je Keskin stavljen pod nadzor u Imigracioni centar. Istom Presudom predmet je vraćen prvostepenom organu na ponovno odlučivanje.

Turski državljanin, koji radi kao direktor Una-Sana koledža u Bihaću, sa stalnim boravkom u BiH, početkom decembra je pozvan u MUP Unsko-sanskog kantona na razgovor, nakon čega je uhapšen te transportovan u Imigracioni centar radi deportacije u Tursku. Nedugo nakon toga Keskinu je ukinuta dozvola za boravak u BiH.

Njegov advokat Nedim Ademović je tada kazao da su bh. vlasti procijenile da Turčin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj bezbjednosti BiH, iako je nejasno zbog čega bi on mogao biti ikakva prijetnja u BiH.

Uslijedile su i reakcije opozicionih stranka u FBiH koje su poručile da je hapšenje Keskina izvršeno po nalogu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana te da se radi o teroru nad stanovnicima BiH.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.