Danis Zvizdić

ANP isključivo tehničko pitanje

  • 10.09.2019. 15:35

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić zauzeo se danas u Sarajevu za slanje Godišnjeg nacionalnog programa /ANP/ u NATO, tvrdeći da je riječ isključivo o tehničkom pitanju.

"Pošaljimo ANP, pošaljimo poruku Evropi i svijetu da poštujemo vladavinu prava bez obzira da li ona odgovara nekome ili ne i dajmo novu energiju za pozitivne procese u BiH", rekao je Zvizdić novinarima.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH ima pravo da pošalje ANP iako ovaj dokument nije usaglašen u nadležnoj komisiji, niti usvojen u Savjetu ministara.

"Predsjedništvo je nedavno usvojilo sporazum o izgradnji puta Beograd - Sarajevo i niko od medija nije problematizovao zašto to nije išlo iz Savjeta ministara. Predsjedništvo može usvojiti taj dokument i poslati ga u Brisel. Mi svi dajemo snažnu podršku da se to uradi", tvrdi Zvizdić, koji je istovremeno i predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH.

On je najavio da bi na narednoj sjednici Savjeta ministara, za koju je rekao da bi mogla biti održana iduće sedmice, trebalo da bude razgovarano o povratku državljana BiH iz Sirije i da se očekuje informacija Ministarstva bezbjednosti.
 

Komentarišući nominaciju Mađara Lasla Trošanjija za budućeg komesara za susjedske odnose i proširenje, Zvizdić je izrazio očekivanje da će BiH imati dobru saradnju sa novim komesarom i Evropskom komisijom koja je ključna za proširenje.

"Bez obzira na to iz koje zemlje komesar dolazio, mora poštovati politiku EU", rekao je Zvizdić, ističući da je EU u više navrata potvrdila da su vrata zemljama zapadnog Balkana otvorena i da dinamika pristupanja zavisi od svake zemlje pojedinačno i njihovog ispunjavanja potrebnih kriterijuma.
 

Zvizdić je dodao da Mađarska i njen predsjednik Viktor Orban nikada nisu pokazali negativan odnos prema BiH i da su uvijek podržavali proširenje EU. 

Na sjednici Kolegijuma nije postignut konsenzus o održavanju sjednice ovog doma

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je da na sjednici Kolegijuma nije postignut konsenzus o održavanju druge redovne sjednice ovog doma, odnosno konstituisanja njenih komisija.

"Moj lični stav bio je da je potrebno održati redovnu sjednicu na kojoj bi završili proces konstituisanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a to podrazumijeva imenovanje nadležnih komisija", rekao je Zvizdić novinarima i dodao da nije bilo konsenzusa, s obzirom na to da nisu promijenjeni raniji stavovi, posebno njegovog zamjenika Nebojše Radmanovića.

Zvizdić je, navodeći da je potrebno nastaviti rad na daljem usaglašavanju stavova i stvaranju pretpostavki za održavanje druge redovne sjednice Predstavničkog doma, najavio održavanje sjednice proširenog kolegijuma Predstavničkog doma, najvjerovatnije iduće sedmice.

Kao razlog za održavanje redovne sjednice Predstavničkog doma, na kojoj bi bile imenovane komisije ovog doma, Zvizdić je naveo potrebu usvajanja budžeta institucija BiH, koji je dostavljen u parlamentarnu proceduru, te činjenicu da je ovom trenutku u parlamentu na čekanju čitav niz finansijskih sporazuma za putnu i komunalnu infrastrukturu na teritoriji cijele BiH, ukupne vrijednosti 772 miliona evra.

Zvizdić je zbog toga na Kolegijumu iznio prijedlog da budu formirane samo dvije komisije koje su potrebne za usvajanje budžeta, budući da u suprotnom uskoro treba donijeti novu odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i davanja zelenog svjetla za odobravanje navedenih finansijskih sporazuma, ali to nije prihvaćeno.

On je naveo da su svi klubovi u Predstavničkom domu, izuzev SNSD-a i Srpskog kluba, čiji je šef Nenad Stevandić, dostavili svoje prijedloge za članove komisija, a bez čijeg formiranja nije moguć dalji rad ovog doma.

Apelujući na što skorije formiranje Savjeta ministara, Zvizdić je rekao da će nastaviti da insistira na završetku procesa imenovanja komisija kako bi bio otkočen rad Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, suma ugovora koji čekaju na odobrenje u Parlamentarnoj skupštini uskoro će dostići milijardu evra. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.