Posljednji rok za izbor delegacije za Savjet Evrope

Na pomolu nova blamaža na međunarodnom planu za BiH

  • 19.06.2019. 11:02

Za BiH na pomolu je nova blamaža na međunarodnom planu. Naime, ukoliko do sljedeće sedmice, kada zasjeda Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE), ne imenuje svoju delegaciju, BiH neće učestvovati u radu ove institucije.

Prema svemu sudeći, takav će se scenarijo i desiti s obzirom na totalnu blokadu kada je riječ o zakonodavnoj vlasti BiH. Naime, juče je održan Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojem nije postignut dogovor o dnevnom redu, odnosno zakazivanju sjednice ovog doma.

Nakon konstitutivne sjednice od 6. decembra ovaj dom nije održao nijednu sjednicu. Takođe, nisu formirane ni parlamentarne komisije, a zbog blokada kod formiranja vlasti.

S druge strane, PSSE je već izvjesno vrijeme BiH gledala kroz prste kada je riječ o imenovanju nove delegacije, nakon održanih izbora u oktobru 2018. Prvobitno je postavljen rok do aprila pa onda do juna, odnosno do naredne sedmice.

Razlog za ovaj poziv leži u inicijativi za rješavanje višegodišnjeg spora između Ruske Federacije i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i sprečavanju eventualnog izlaska Rusije iz Savjeta Evrope, ali se pri tome i BiH, igrom slučaja, ukazala vanredna prilika za popravni ispit.

Naime, na osnovu te odluke komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope zadužen za utvrđivanje pravila procedure omogućio je Rusiji i BiH da predlože mandate članova svojih delegacija na potvrđivanju u junu.

– Ako ne pošalje svoju delegaciju, BiH će propustiti priliku da učestvuje u izboru za generalnog sekretara i vjerovatno priliku da učestvuje u zasjedanjima PSSE ove godine, ali to ne znači da BiH neće učestvovati u radu Savjeta Evrope – rekli su izvori portala Klix iz Savjeta Evrope.

– Ipak, njen će uticaj na ukupan rad biti znatno umanjen, a neće moći ni uticati na izbore zvaničnika Savjeta Evrope i sudija Suda za ljudska prava – objasnili su.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник