Migranti od jutros blokirali prelaz

Na Maljevcu haotično, hrvatska policija bacala suzavac na migrante

  • 24.10.2018. 19:05

Prema policiji su letjeli flaše i kamenje. Bilo je i povrijeđenih. Jednu ženu migrantkinju hrvatska policija je, kako je ispričala, udarila pendrekom u glavu. Bacili su i suzavac. Donijeli su je pred kamere jer novinarima nije bilo dozvoljeno da priđu grupi od dvjestotine izbjeglica na graničnom prelazu Maljevac.

"Policija me je udarila palicom u glavu i u noge. Pala sam. Onda su upotrijebili suzavac u spreju. Na meni i na mom djetetu", istakla je Mirza, migrant.

Izbjeglice su počele da uzvikuju "Hrvatska kriminal". Specijalne jedinice hrvatske policije dobro su ih čule jer su migranti uspjeli da probiju prvi policijski kordon koji su držali pripadnici Granične policije BiH i priđu pedesetak metara bliže prelazu, kod table koja označava početak teritorije Republike Hrvatske. 

Tu im prolaz brani drugi kordon BH graničara. Tamo su se nekoliko puta naguravali, odbijani su štitovima, a Hrvati su postavili protivnavalnu ogradu. Neki su pokušali da pretrče na drugu stranu. Hrvatska policija ih je sustigla i sprovela nazad na teritoriju BiH. Sedžat iz Iraka kaže da mjesecima pokušava da pređe i da neće odustati. 

"Pokušao sam sedam puta da pređem, ali mi je hrvatska policija oduzela sve. Uzeli su mi novac i telefon. Da li vam je iko rekao da će ovaj granični prelaz da bude otvoren za vas? Ne znam. Čekamo ovdje da otvore granicu jer moramo ići dalje, nemamo ništa. Samo želimo da odemo. Mislite li da će granica biti otvorena. Ne. Nadam se, nadam se, nadam se da će granica biti otvorena. Jer moramo ići, ovdje sam tri mjeseca, spavam u šatoru. Gdje želiš da ideš? U Holandiju", istakao je Sedžat, izbjeglica iz Iraka. 

Većina migranata na prelaz Maljevac stigla je iz obližnjeg kampa. Među njima ima žena i djece koji su stigli iz hotela Sedra kod Cazina. Skoro svi govore da je do njih došla informacija da će ih pustiti na prelazu i da su zato došli, ali na pitanje ko im je to rekao - nema odgovora. 

"Tamo gore u kampu su rekli idite na granicu, otvoriće i idite u Hrvatsku, Sloveniju i Italiju. Idite", rekao je jedan od migranata koji nije želio da se predstavi. 

Migranti još kažu da su očajni. Mlađi muškarac pokušao je da se povrijedi hladnim oružjem ali ga je policija spriječila. Pred kamere su dovodili djecu i tražili da se snime. U jednom trenutku je došlo i pojačanje pripadnicima Granične policije BiH. Za njih na Maljevcu, itekako, ima posla. 

Ništa manje ni za kantonalnu policiju koja, od jutros, brani ulazak na teritoriju kantona. Iz autobusa koji saobraća na redovnoj liniji Banja Luka-Bihać, izvedno je 12 migranata čim je autobus ušao na teritoriju kantona. Ništa bolje nije prošlo ni 99 migranata koji su, noćas oko jedan čas, vozom doputovali iz Sarajeva u Bihać. Policija ih je zadržala u vozu i tek oko 13 časova danas dozvolila im da izađu, ali samo u autobuse koji ih prevoze u kasarnu Ušivak nadomak Sarajeva. 

Voz je više od 12 časova bio na stanici opkoljen policijom. Željeznice Federacije tražile su od Ministarstva bezbjednosti i policije u Sarajevu da zabrani migrantima kupovinu karata za put u Bihać, ali im je rečeno da to tako ne može.

"Tako da smo se mi našli u nezahvalnoj situaciji gdje nas se ocijenilo kao nekim od glavnih krivaca prevoza, a u suštini samo radimo svoj posao. Takođe priliko boravka mog u tim vagonima gdje su bili migranti došlo je do protesta, bilo je incidenata, jednog momka su morali i svezati jer je ispoljavao agresivno ponašanje", istakao je Samir Alagić, Željeznice FBiH. 

U Bihaću je zasjedala i kantonalna Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom. Zatraženo je od Ministarstva bezbjednosti BiH da zahtjeva od policijskih agencija svih nivoa da vrše pojačanu, i stalnu, kontrolu svih prevoznih sredstava koja idu u pravcu Unsko-sanskog kantona, a pronađene migrante usmjerava u prihvatne centre u BiH. Jednoglasan stav je da lokacija za privremeni smještaj migranata u Bihaću mora biti van naseljenog područja.