Federalni štab civilne zaštite

Na lica koja krše mjere izolacije primjenjivati i Krivični zakon

13:16, 25.03.2020.
Izvor: ATV
Federalni štab civilne zaštite uputio je preporuku kantonalnim inspekcijskim poslovima i MUP-ovima da u okviru provjera kršenja mjera o izolaciji, osim prekršajnih mjera, koriste i odredbe Krivičnog zakona FBiH o krivičnoj odgovornosti za djela protiv zdravlja i širenja zaraze, te sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i napada na službeno lice.

Komandant Federalnog štaba civilne zaštite Јelka Milićević izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da ljudi, kršeći odredbe samoizolacije, ne dovode u pitanje samo svoje, nego i zdravlje svojih najbližih i okoline.

- U tom smislu preporučuje se organima da javno objave ime i prezime, kao i mjesto boravka odnosno prebivališta lica za koja se utvrdi da ne postupaju u skladu sa izrečenim mjerama samoizolacije - rekla je Milićevićeva.

Ona je dodala da se kantonalnim, gradskim i opštinskim štabovima civilne zaštite preporučuje da sagledaju mogućnost iznalaženja adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju lica koja krše mjere izolacije, te pozvala građane FBiH da prijave one koji se ne pridržavaju mjera izolacije.

Milićevićeva je istakla da Vlada Federacije BiH intenzivno radi na spašavanju privrede i organizovanju institucija radi bržeg donošenja odluka.

Ona je ponovila podatke Zavoda za javno zdravstvo FBiH prema kojima su u ovom entitetu potvrđena 52 slučaja zaraze virusom korona, dok su tri lica preminula.

Milićevićeva je dodala da su u FBiH obavljena 464 testiranja na virus korona.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović saopštio je da su sanitarni inspektori raspoređeni na 15 graničnih prelaza, kao i na Aerodromu Sarajevo, dok aerodrom 30. marta ne bude zatvoren za saobraćaj.

Prema njegovim riječima, broj putnika koji ulaze u BiH smanjen je i svakodnevno se smanjuje.

Ajdinović je naveo da je nešto primjetniji broj putnika na graničnim prelazima u Orašju, Šamcu i Kamenskom.

On je dodao da preko graničnih prelaza u BiH ulazi velika količina robe, pretežno životnih namirnica, te poručio građanima da police u prodavnicama neće biti prazne.

Ajdinović je istakao da će ispravnost hrane koja ulazi u BiH biti kontrolisana u akreditovanim laboratorijama.

On je objasnio da objavljivanje podataka o licima koja krše mjere izolacije podrazumijeva minimum podataka - ime, prezime i mjesto boravka, odnosno prebivališta.