Selo Donje Vukovsko

Na Kupresu devastirana pravoslavna crkva

  • 03.05.2019.12:30

Nepoznati počinioci polupali su sva stakla i devastirali unutrašnjost crkve Blagoveštenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko, kod Kupresa u Federaciji BiH.

Sveštenik u toj crkvi Marko Ðurić kaže da je hram nacionalni spomenik, spomenik kulture, i da je sramota što ga vandali već nekoliko puta skrnave.

"Prema policijskom izveštaju, nasilnici su nakon što su polupali sve prozore, ušli u crkvu i načinili štetu unutar objekta", rekao je sveštenik Ðurić, prenijela je RTRS.

Dodao je da je pričinjena materijalna šteta, ali i da je sreća u nesreći, to što crkva još nije u potpunosti završena, pa nije bila ni opremljena.

"U crkvi u kojoj imamo jednom godišnje službu, nakon toga, ne ostavljamo vrijedne stvari. U ovom mestu nema ni mnogo srpskog stanovništva", rekako je Ðurić.

Crkva Blagoveštenja Presvete Bogorodice, sagrađena je davne 1863. godine, jedan je od najstarijih hrišćanskih hramova u ovom dijelu BiH i proglašen je za nacionalni spomenik kulture.

Jedini je od ukupno četiri pravoslavna hrama na Kupreškoj visoravni koji nije srušen do temelja u proteklom ratu u BiH.

Pošto je u Drugom svjetskom ratu bila oštećena, crkva je obnovljena 60-ih godina dok je u tom području službovao sadašnji episkop šabački Lavrentije.

Na oko tri kilometra od hrama nalazi se samo pet do šest od predratnih oko 100 srpskih kuća.