Graničana policija ima pune ruke posla

Na Izačiću duplo više migranata

  • 15.08.2020. 20:03

Graničana policija BiH na prelazu Izačić kod Bihaća ima pune ruke posla zbog migranata kojih je, u pokušaju ilegalnog prelaska u Hrvatsku, na tom terenu dva puta veći nego prošle godine. Ovih dana spriječen je prelazak 95 Pakistanaca, a potom i još 50-ak ilegalnih migranata iz drugih zemalja.  

"Jedino što možemo uraditi, jedino za šta GP ima mandat je da ih uputi u neki od privremenih centra gdje su oni i registrovani. Dakle, mi nemamo nikakve druge mogućnosti da trajnije spriječimo pritisak na državnu granicu od strane migranta. Za prvih osam mjeseci računajući i današnji dan da imamo 5.569 spriječenih, onda možete misliti na koju ćemo cifru izaći do kraja tekuće godine", kaže Danijel Trivunić, zamjenik komandira GP Izačić.

Koliko je vlastima Unsko-sanskog kantona dogorjelo do nokata kada je migrantska kriza u pitanju, pokazalo je i nedavno gostovanje gradonačelnika Bihaća, Šuhreta Fazlića, u emisiji jedne televizije gdje je rekao da bi nadležne iz Granične policije BiH i drugih institucija sa nivoa BiH koje bi trebalo da se bave rješenjem migrantske krize, pod hitno trebalo uhapsiti. Pritisak je odavno nepodnošljiv, poručuju iz Unsko sanskog kantona i pozivaju nadležne da što prije počnu rješavati problem. 

"Kanton kojem se lomi kičma kada je u pitanju migrantska kriza u BiH. Potrebno je uspostaviti koordinaciju svih učesnika u procesu- znači od grada do države, od svih međuanrodnih faktora koji se nalaze ovdje u BiH kada su u pitanju migracije", rekao je Mustafa Ružnić, premijer USK-a. 

"Mi ne možemo ovdje da se nosimo s tim ni lokalna zajednica ni USK. Migrantska kriza se mora rješavati na cijelovit način. Mi ne možemo biti žrtve ovdje pojedinih UN-ovih organizacija, agencija i svih ostalih koji pokušavaju da rješavaju samo svoje parcijalne interese, a mi čitavo to vrijeme patimo ovdje", kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Zbog migrantske krize trpi i lokalna privreda, kažu kantonalne vlasti. Mislili su da bi problem, makar djelimično, mogao da bude rješen izgradnjom kampa u srpskom selu Lipa nadomak Bihaća, međutim, migranti odatle svakodnevno bježe i vraćaju se prema tom gradu i Velikoj Kladuši. Lipa je tako postala mjesto gdje se oni samo odmore i pripreme za nove pokušaje ilegalnog prelaska.

 

Тагови: