Jozo Đojić

Na Interpolovoj potjernici bivši HVO-vac zbog silovanja Srpkinje

18:30, 08.01.2019.
Izvor: Index.hr
Thumbnail
Interpol je na traženje pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine raspisao potjernicu za bivšim pripadnikom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jozom Đojićem, za kojega je u međuvremenu zatraženo da izrečenu kaznu od šest godina za silovanje jedne Srpkinje na početku rata u Odžaku izdržava u Hrvatskoj. 

Kako je objavio portal Detektor koji prati procesuiranje ratnih zločina, potjernica za Đojićem, koji ima državljanstva BiH i Hrvatske, raspisana je nakon što se nije odazvao na izdržavanje šestogodišnje kazne zatvora za zločine počinjene u Odžaku.

Žalbeno vijeće Suda BiH je u februaru prošle godine potvrdilo prvostepenu presudu Jozi Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade HVO-a, kojom je osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin počinjen na području Odžaka u julu 1992. godine.

Đojić je proglašen krivim za silovanje zatočene Srpkinje na iznimno brutalan i ponižavajući način. U međuvremenu je ministarstvu pravosuđa BiH stigao zahtjev Suda BiH da Hrvatska preuzme izvršenja kazne zatvora za 59-godišnjeg Đojića.

BiH ima sklopljene sporazume s državama regije koji omogućava preuzimanje izvršenja kazni kod pravomoćno izrečenih presuda.