Sjednica PD PS BiH

Na dnevnom redu zahtjev za ukidanje akciza na gorivo

  • 05.07.2018. 15:34

Predstavnički dom parlamenta BiH počeo je sjednicu, na čijem je dnevnom redu zahtjev Kluba poslanika SDS-a za razmatranje po hitnom postupku zakona za ukidanje akciza na gorivo u visini od 18 feninga po litru.

U obrazloženju zahtjeva navodi se da je osnovni razlog zbog kojih se traži hitna procedura usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama enormno poskupljenje cijene goriva koje je izazvalo talas poskupljenja životnih i drugih namirnica, loše usvojeno zakonsko rješenje koje ne precizira način raspodjele prikupljenih sredstava i činjenicu da posljednje izmjene zakona nisu opravdale postojanje u praksi. 

U dnevni red danas je uvršten i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara. 

Poslanici bi u prvom čitanju i po skraćenom postupku trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH. 

Predlagač zakona Savjet ministara kao razloge za njegovo donošenje navodi potrebu usklađivanja sa odgovarajućim direktivama EU iz oblasti zaštite depozita, obaveze koje je BiH preuzela iz Pisma namjere potpisanog sa Međunarodnim monetarnim fondom i tehničke korekcije. 

U prvom čitanju biće razmotren Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH kojim se definiše način isticanja zastave. 

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o izvještaju o radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za 2017. godinu, prema kojem je zaprimljena ukupno 2.901 žalba podnesena u postupku javnih nabavki, od kojih je tokom izvještajnog perioda riješeno 2.665, što u odnosu na zaprimljene iznosi 92 odsto, što znači da je najveći broj predmeta riješen u roku. 

Prema izvještaju, broj neriješenih žalbi je 236, što u odnosu na zaprimljene odnosi osam odsto. 

Nakon postavljanja poslaničkih pitanja i davanja komentara na dobijene ranije odgovore, predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić dao je jednočasovnu pauzu za ručak. 

Тагови: