Migrantska kriza

MUP RS uputiće Graničnoj policiji BiH dodatnih 40 policajaca

  • 05.11.2018. 17:08

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uputiće Graničnoj policiji BiH dodatnih 40 policijskih službenika koji će biti raspoređeni na najkritičnijim dijelovima istočne granice BiH radi sprečavanja nezakonitog ulaska migranata, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon današnje sjednice.

Savjet ministara usvojio je danas informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata, te zadužio Ministarstvo bezbjednosti da prati situaciju i redovno izvještava ovu instituciju. 

Na današnjoj sjednici usvojena je informacija o primopredaji kasarne "Ušivak" u Hadžićima kapaciteta 400 lica, koja je 24. oktobra otvorena za prihvat migranata, saopšteno je iz Savjeta ministara. 

Jačanje granice BiH, uz angažman dodatnih 180 policajaca, kako je rečeno na sjednici, dovelo je do sprečavanja i smanjivanja nezakonitog ulaska migranata u BiH. 

Migranti, njih oko 500, koji se već nalaze na području Unsko-sanskog kantona, u vrlo kratkom roku biće postupno smještani u prostore kompanije "Bira", koji će služiti kao prihvatni centar za migrante. 

Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 4. novembra prijavljena su 21.163 ilegalna migranata, a namjeru za azil izrazilo je njih 19.986. Zahtjev za azil podnijelo je 1.314 migranta. 

Najviše migranata došlo je iz Pakistana 6.910, Irana 3.373, Sirije 2.529, Avganistana 2.431, Iraka 1.874 i Libije 760. 

Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ će u narednom periodu raspisati odgovarajuće tendere na koje se može prijaviti Crveni krst Mostar, te u skladu sa propisima aplicirati za neophodna sredstva. 

Prema informaciji o stanju u oblasti migracija, prioriteti BiH u oblasti migracija ostaju jačanje Granične policije BiH s ciljem bolje kontrole granice i sprečavanja nezakonitih ulazaka, jačanja kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije Ministarstva bezbjednosti BiH, realizacija sporazuma o readmisiji i jačanje redmisijskih kapaciteta, jačanje kapaciteta u oblasti azila i intenziviranje borbe protiv krijumičarenja migranata.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)