Pokušaj prenosa nadležnosti

MUP RS neće potpisati sporazum sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela

  • 12.12.2018. 19:10

MUP Srpske neće dati saglasnost na sporazum koji je smislila direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH. A direkcija, tačnije njen prvi čovjek rado bi da uvežu svoj operativni centar sa operativnim centrima svih  policijskih agencija u BiH. 

U dopisu koji je Mirsad Vilić poslao entitetskim i kantonalnim MUP-ovima i Policiji Brčko Distrikta, kao i Republičkom javnom tužilaštvu i Tužilaštvu BiH, zahtijeva se potpis na Sporazum o korišćenju sistema radio veze.

Za sutra je zakazan i sastanak na kojem bi trebalo da glavna tema bude sporazum ali i stanje bezbjednosti. Direkcija, kažu u Srpskoj, pokušava da pribavi sebi ingerencije koje joj nikako ne pripadaju. Kada bi neko stavio potpis na Vilićev sporazum, automatski bi bila otvorena nova priča o reformi policije. To nekima i jeste cilj. 

"Mi imamo svoj sistem radio-komunikacija koji pokriva teritoriju RS i mi imamo operativnu nadležnost. Ne postoji nikakav zakonski propis koji omogućava da Direkcija napravi takav sporazum sa drugim policijskim agencijama. Mi imamo saradnju i komunikaciju sa Direkcijom i to ćemo nastaviti u narednom periodu," rekao je Darko Ćulum, direktor Policije RS. 

Sporazum neće potpisati ni Brčko Distrikt. Prvi čovjek tamošnje policije kaže da su to i napisali u dopisu upućenom Direkciji. Tražili su, kaže Goran Pisić, da im Direkcija detaljnije pojasni tačke Sporazuma koje podrazumijevaju redovne i vanredne aktivnosti Direkcije. Pojašnjenje nisu dobili.

"Sporazum je bio nejasan u pogledu dvije-tri tačke pa smo tražili da te tačke razlože, odnosno da definišu. Onda bismo znali da li određene policijske agencije postupaju u skladu sa svojom nadležnošću, a pošto oni to nisu htjeli uvažiti, mi smo danas poslali dopis da nećemo pristupiti potpisivanju Sporazuma," kaže Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta.
  
Svaki pokušaj da se od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH pravi takozvani MUP BiH je neustavan i neprihvatljiv, oglašava se danas i Nikola Špirić. Delegat u Domu naroda BiH upozorava da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH time prekoračuje svoja ovlašćenja.

"Svaki pokušaj da se od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH pravi takozvani MUP BiH, na šta mi ovo liči, je izvanzakonski, neprihvatljivo i neustavno. Svako prenošenje nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela sa entiteta na nivo BiH zapravo predstavlja embrion MUP-a BiH," rekoa je Špirić.

Sredoje Nović je uvjeren da takvi pokušaji neće ni prestati i da je to potpuno jasno u projektu koji je u opticaju već dvije godine.  

"To je negdje u zavjetrinu sklonjeno i stoji, a sada se pokušava dio po dio izvući, kako bi se ponovo aktuelizovala reforma policijskih snaga na nivou BiH", poručuje delegat u Domu naroda. 

Kako je Direkcija upravna organizacija, a ne policijsko tijelo, zagovaranje sastanka na kojem bi neko stavio potpis na Sporazum, praktično je poziv ostalim agencijama da počine krivično djelo.  
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.