Gašenje giganta

Mostarski "Aluminij" odlazi u stečaj

  • 10.07.2019. 19:35

Nekoliko minuta iza ponoći, ugašena je mostarska fabrika "Aluminij", a već danas stiže odluka o stečuju ovog  giganta za proizvodnju alumijuma.

Nakon što je Elektroprenos BiH prekinuo napajanje električnom energijom, fabrika je ostala u potpunom mraku. Stotine radnika sinoć je u nevjerici čekalo sudbinu jedne od najvećih mostarskih fabrika, a danas su poslati na plaćeni godišnji odmor. Bez posla ostaje oko 900 radnika. "Aluminij", tvrdi resorni ministar, sinoć ne bi spasio ni čarobni štapić. 

"Mi sinoć da smo imali neki čarobni štapić dole u 00:00 kad je prestalo napajanje električnom energijom izmiriti sve obaveze. da obaveze budu 0, dakle da aluminij ne bude nikome dužan. Aluminij bi već  prvoj smjeni, odnosno u trećoj smjeni, napravio određeni gubitak. Dakle ovaj model poslovanja Aluminija koji je do sada utvrđen, ne može dalje", kaže ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, Nermin Džindić.

Federalni ministar poručuje da će se Vlada pobrinuti za sve radnike. Optimističan je i kad su u pitanju investitori, pa ne isključuje ni mogućnost da se "Aluminij" ponovo podigne na noge. Ovo je najgori trenutak i najgora situacija još od rata. Fabrika je uništena, elektrolize, ćelije i anode su mrtve, jedino je ostala ljevaonica s kojom bi se moglo nešto uraditi i koja bi jednom težom metodom otapala aluminijum, kaže, predsjednik Skupštine sindikata “Aluminija”.

"Ovaj problem traje sedam godina. Dviej vlade nisu reagovale, mi smo konstantno tražili i molili u raznim mandatima od sedam, osam direktor akoji su obnašali, svi su poslovali negativno", kaže Pero Bebek, predsjednik skupštine sindikata "Aluminija".

Za gašenje Mostarskog giganta radnici optužuju Vladu Fedracije BiH, koja je većinski vlasnik, sa 44 odsto učešća, koliko imaju i mali akcionari, dok je Hrvatska Vlada vlasnik 12 odsto preduzeća. 

"Ne mogu pričati, boli me. ..26 godina radim dole.. isto kao da su mi pola tijela oduzeli, ništa drugo. Za ovo je kriv svako. Nema osobe da je nevina", kaže Samir Anić, predsjednik malih akcionara "Aluminija".

U Mostaru vlada muk i nevjerica, jer nikom nije jasno zašto je Vlada dopustila gašenje fabrike koja je bila najveći izvoznik aluminijuma. Nakon sastanka sa upravom,radnici su se uputili prema zgradi HDZ-a u Mostaru. 

Iz HDZ-a je saopšteno da isključenje električne energije "Aluminiju" predstavlja udar za cijelu BiH, te da je trenutno najvažniji zadatak briga o radnicima, ali i što prije naći kratkoročno, dugoročno i na kraju trajno rješenje. "Svi koji pokušavaju od problema zaposlenih `Aluminija` praviti kratkoročan politički profit, stvaraju nemjerljivu štetu upravo radnicima, kojima sada, prije svega, treba pomoć u rješavanju osnovih životnih problema, a ne politička prepucavanja radi jeftinih političkih poena", napominju iz HDZ-a. 

Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!