Dramatično u Hercegovini

Mostar: Zaražen još jedan ljekar, broj oboljelih 10 puta veći od statističkog

  • 08.04.2020. 18:56

U Hercegovini dramatično raste broj novozaraženih osoba od korona virusa. Do zaključenja ovog izdanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu broj potvrđenih slučajeva se popeo na 142, a u Zapadnohercegovačkom na 47.

Nova oboljenja u HNK su zabilježena u Mostaru, Jablanici, ali i u Čitluku za koji se veže slučaj zaraze kod još jednog ljekara u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar.

Podsjećanja radi, na Klinici za infektivne bolesti potvrđena je zaraza kod jedne doktorke, dok su druga te dr.Jurica Arapović, infektolog u izolaciji. U izolaciji je od juče i dr.Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK. Dr Arapović i dr Avdić su kao članovi Kirznog štaba bili stalni učesnici pres-konferencija koje su od juče obustavljene, što je izazvalo revolt medijskih kuća, ali i javnosti. Takođe, brojni članovi Kriznog štaba su bili u kontaktu s načelnikom Čitluka, Marinom Radišićem, kod kojeg je potvrđen korona virus.

Iz Kriznog štaba juče su naveli da razmatraju način i mogućnosti ograničenja kretanja između opština i gradova.

S druge strane, u Mostaru se pojavljuje sve veći broj zaraženih van postojećih lanaca transmisije, kako su to juče rekli iz Doma zdravlja Mostar iz kojeg su ponovo apeluju na građane da ostanu u svojim kućama.

Pogotovo, upozorili su da do lokalnih transmisija bolesti i najveće mogućnosti infekcije dolazi u četvrtoj sedmici u kojoj se, upravo, nalazimo.

– Smatra se da je broj zaraženih čak do deset puta veća od onog statističkog broja testiranih, pozitivnih osoba. Ukoliko uzmemo taj podatak u obzir i dodamo na to lokalnu transmisiju bolesti, uskoro bismo mogli imati puno veći broj oboljelih što predstavlja veliki problem i opasnost kako za za naš zdravstveni sistem, tako i za sve nas ponaosob – naveli su iz Doma zdravlja Mostar.

Inače, Dom zdravlja Mostar je jedna od prvih zdravstvenih ustanova koja je uspostavila „Drive in“ način testiranja na korona virus.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)