Klub vijećnika HDZ-a BiH

Mostar: Podrška Dudakoviću, prst u oko hrvatskim žrtvama

17:25, 28.02.2021.
Izvor: Srna
Thumbnail
Klub vijećnika HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Mostara smatra da su poruke podrške optuženom za ratni zločin i nekadašnjem komandantu tzv. Armije BiH Atifu Dudakoviću, koje su osvanule u Mostaru, prst u oko hrvatskim žrtvama takozvane Armije BiH i vraćanje u prošlost, uz otvaranje starih rana.

Klub vijećnika HDZ-a "najoštrije je osudio reklamiranje ratnog zločinca Dudakovića na video zidu u centru Mostara".

Kako su naveli u saopštenju, uzburkavanje i zatezanje međunacionalnih odnosa je skretanje s puta socijalne sigurnosti građana Mostara.

"Aveti prošlosti, kosturi iz ormara, opskurni likovi koji se ponovo u gradu na Neretvi pokušavaju nametnuti kao agenda u javnom diskursu neće proći. Oni koji reklamiraju Dudakovića i Hamdiju Abdića Tigra neka odgovore na pitanje kakva je sudbina Vlade Šantića, generala HVO-a i Hrvatske vojske, koji je nestao 8. marta 1995. godine i čija se sudbina ni nakon 26 godina ne zna", naveli su u saopštenju iz Kluba vijećnika HDZ-a.

Prema navodima iz saopštenja, ovakvi modeli ponašanja i spinova političkog Sarajeva neće proći u modernom evropskom gradu za kakav se zalažu.

U Mostaru su juče osvanule poruke podrške nekadašnjem komandantu tzv. Armije BiH AtiFu Dudakoviću koji je optužen za ratni zločin. Dudaković je hospitalizovan u klinici Podhrastovi u Sarajevu zbog komplikacija izazvanih virusom korona.

Dudaković je tokom rata bio na čelu Petog korpusa, jedinice koja je djelovala na širem području Bihaća, a optužen je za zločine koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, uglavnom civila, ali i ratnih zarobljenika, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih crkava i drugih vjerskih objekata.

On je i glavni osumnjičeni za smrt Vlade Šantića generala HVO-a, čije ubistvo nikad nije razriješeno.