Aleksandar Vučić

Moramo graditi dobre odnose sa Hrvatima i Bošnjacima

12:11, 09.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Mostaru da je važno da, bez obzira na teško istorijsko nasljeđe, Srbi grade bolje odnose sa Hrvatima i Bošnjacima.

Vučić je rekao novinarima da je na današnjem sastanku u Mostaru sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem razgovarao i o odnosu Srba i Hrvata. 

"Smatram da je, bez obzira na teško istorijsko nasleđe i razlike u stavovima o onome što se u prošlosti zbivalo, važno da gradimo budućnost, ne samo u miru i stabilnosti, već u sve boljem razumevanju i bližoj saradnji. To isto želimo i sa Bošnjacima. Nadao sam se da ću danas imati priliku da razgovaram i sa njihovim predstavnicima", rekao je Vučić, ističući da se on ne miješa u unutrašnje stvari BiH. 

Vučić je naveo da peti put prisustvuje Sajmu privrede u Mostaru, koji ne propušta nijedne godine, naglašavajući da je BiH za Srbiju jedan od ključnih spoljnotrgovonskih partnera. 

"Zahvalan sam što sam ovde uvek dobro dočekan. Zahvalan sam što i ove godine imamo srpske kompanije koje su došle da se predstave na mostarskom sajmu. Nadam se da će naše prisustvo iduće godine biti u mnogo većem obimu. Moj posao je da se srpski proizvodi prodaju i u Mostaru, Širokom Brijegu i Grudama, kao što želim da se proizvodi iz tih gradova prodaju u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima", naveo je Vučić. 

Komentarišući to što je Dodik u jednom intervjuu nacrtao mapu srpske države koja će u budućnosti uključivati Republiku Srpsku, Srbiju i dio Crne Gore, Vučić je rekao da je stav Srbije o prekrajanju granica na Balkanu da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i da ona poštuje integritet svih ostalih. 

"Tako je bilo i nadam se da će tako i ostati. Zato sam smatrao nedoličnim izjave pojedinih političara iz BiH koji su rušili i kršili teritorijalni integritet Srbije u uverenju da je moguće da Srbija bude oštećena. Smatram da je to loša poruka i da niko ne treba da krši bilo čiji teritorijalni integritet", rekao je Vučić. 

On je naglasio da Srbija nema nikakvih pretenzija kada je riječ o njenim odnosima prema BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. 

"Što se tiče saradnje sa Dodikom, i kao predsedavajućim Predsedništva BiH i doskora predsednikom Srpske, ona je uvek bila dobra i u interesu BiH, Republike Srpske i Srbije. Verujem da može da bude još bolja i mislim da niko nije imao bilo kakvih problema zbog dobre saradnje sa Srbijom", poručio je Vučić. 

On je podsjetio da su u Sarajevu bili dogovoreni principi u vezi sa sporazumom o granici Srbije i BiH, ali da je tadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izigrao taj dogovor, o čemu mogu posvjedočiti tadašnji članovi Predsjedništva Dragan Čović i Mladen Ivanić. 

"Uradio sam sve što je bilo dogovoreno, ali, nažalost, to nije bilo dovoljno. Onda je došlo do neke promene stava. Ja se ne ljutim i smatram da moramo i dalje da radimo da bismo pronašli rešenje za naše probleme", rekao je Vučić i dodao da ne vidi mnogo problema u odnosima između BiH i Srbije.