Presuda Suda BiH

Moguća prinudna naplata sa računa Ministarstva odbrane BiH

19:19, 14.03.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Sa računa Ministarstva odbrane BiH prinudno bi moglo da bude skinuto više od 20 miliona maraka, jer je zagrebačka kompanija "Skaut" odlučila da pokrene izvršenje presude Suda BiH po kojoj je Ministarstvo dužno da isporuči oružje i municiju milionske vrijednosti, na šta se čeka 16 godina. Na sve to, Zagrepčani su podnijeli i krivičnu prijavu protiv Marine Pendeš, ministra odbrane BiH u tehničkom mandatu.

"Bili smo prisiljeni 13. novembra 2018. godine podnijeti krivičnu prijavu protiv ministarke i NN osoba. Takođe smo, nakon svih obmana i opstrukcija od strane Ministarstva odbrane BiH, vezano za izvršenje pravosnažne sudske presude, pokrenuli postupak izvršenja putem Suda," saopšteno je iz kompanije "Skaut".

Riječ je o obavezi Ministarstva odbrane o prodaji viškova naoružanja i municije po nasljeđenim ugovorima entitetskih ministarstava odbrane iz 2003. i 2004. godine. Iz kabineta Pendešove ni danas nisu odgovorili na naše mejlove i pozive. Agencija za istrage i zaštitu ponovo je pretresala prostorije Ministarstva, zbog sumnje da su, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, 2010. godine sklopili dodatne anekse ugovora o prodaji neprespektivnog oružja i municije. Tako je budžet BiH već bio oštećen za šest miliona maraka, jer je isporučivana roba koju zagrebačka firma nije ni tražila.

"Izvršen je pretres računara koji se nalazio u prostorijama Ministarstva odbrane s ciljem utvrđivanja sadržaja datoteka koje bi mogle poslužiti kao trag ili dokaz u vezi sa krivičnim djelom ''Zloupotreba položaja ili ovlašćenja''. Prilikom pretresa otkrivena su, i privremeno oduzeta, dva CD-a sa identičnim sadržajem koji je presnimljen sa hard diska," saopšteno je iz SIPA-e.

Zagrebački "Skaut" poslao je i nekoliko dopisa na adresu Ministarstva odbrane, kako ne bi došlo do krivičnih prijava i prinudne naplate, ali odgovore nisu dobili. Sve je završilo na sudu, a prije dvije godine donesena je presuda u korist "Skauta".