Zoran Tegeltija poručio

Mlađen Božović ostaje kandidat za ministra

  • 16.01.2020. 19:03

Neprihvatljivo je na dogovor ići novim dogovorom, tako danas srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik komentariše zahtjeve SDA da se imenovanje DNS-ovog kandidata Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice se prolongira.

Ni meni se nisu sviđela kadrovska rješenja SDA, ali sam se držao stranačkog dogovora da ni jedan narod ne može drugima da bira ko će sjediti u Savjetu ministara, kaže Dodik. Što se njega tiče, dozvoliće razgovore koje je inicirala SDA, ali mu se čini da se BiH kreće prema novoj blokadi.

"Ovo je potpuna inicijacija za dodatnu blokadu institucija, na žalost, mi tražimo da se dogovoreno ispoštuje, jer mi nemamo ni jednog razloga, jer je gospodin Božović prošao provjere koje traži zakon, to znači provjere CIK-a i SIPA-e koja je isto tako dala pozitivan stav o tome", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

U SNSD-u i Srpskom klubu u Bijeloj sali i danas su mišljenja da se treba završiti i onih pet odsto posla formiranja BH vlasti. Šef Kluba SDA, na čiju inicjativu je zatraženo odlaganje imenovanja Mlađena Božovića, Adil Osmanović danas prvi put priznaje da bi volio da SNSD predloži novo ime. On već zna i iz koje branše treba da dođe, iako Božović ima dugogodišnja iskustva sa resorom za koji je predložen. 

"Predloži ministra za ljudska prava osoba iz reda profesora koja je politički bila potpuno ne angažovana iz reda ostalih i koja ne bi bila opterećena onim što sve imamo kada je u pitanju Božović", istakao je Adil Osmanović, šef Kluba SDA u PD PS BiH. 

"Mi stojimo na stanovištu da treba da ispoštujemo do kraja međustranački dogovor postignut prije ikakvog koraka, još od prošle godine kada je u pitanju formiranje Savjet ministara, tako da mislimo da je ovo još jedno nepotrebno odugovlačenje", naglasila je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH. 

Predsjedavajući Zoran Tegeltija je na inicjativu DNS-a danas povukao tačku dnevnog reda koja je predviđala glasanje o imenovanju Mlađena Božovića. Što se njega tiče, Božović ostaje kandidat i u narednom periodu.

"Naravno prijedlog gospodina Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice ostaje i dalje, kao prijedlog mene kao predsjedavajućeg Savjeta ministara i na političkim partijama koje čine većinu da obave političke konsultacije vezano za imenavanje gospodina Božovića za ministra", istakao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara. 
 
Tegeltija danas otkriva i ono o čemu se ovih dana i spekulisalo, da SDA želi trgovinu. Povaratak Senada Bratića na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske uslov je za podršku Mlađenu Božoviću. U SDA kažu da nema trgovine, ali ne kriju i da se o tome govori.

"Vi kad sjednete sa kaolicionim političkim parnerom, naravno da stavljate mnoge stvari na sto, razgovarate o svim eventualnim nesporazumima i problemima i pokušavate pronaći najbolja rješenja", rekao je Adil Osmanović, šef Kluba SDA u PD PS BiH.

"Ono što je meni jako bitno što više ne postoje personalni problemi, nego da su u pitanju neki drugi problemi, a to opet nije pitanje za mene i za DNS, jer nismo mi ti koji koče izbor ministra u Savjetu ministara", naglasio je Nenad Nešić, poslanik DNS-a u PD PS BiH. 

Dok SDA kupuje vrijeme, na čelu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice nalazi se njihov kadar Dževad Mahmutović. Što se tiče lidera SNSD-a to je nova uzurpacija prava Republike Srpske.

"Mislim koji tamo rukovodi kao zamjenik tim ministarstvom neke stvari operativno može da uradi, on nije član Savjeta ministara, ali svakako na operativnom nivou može nešto da uradi", istakao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Imenovanje Mlađena Božovića biće na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma koja je zakazana za 4. februar. Do tada predsjedavajući Savjeta ministara trebao bi da obavi dodatne konsultacije sa SDA-ovim funkcionerima.