Najavljuju blokiranje puteva

Mještani Blažuja zabrinuti zbog dolaska migranata

  • 02.12.2019. 19:07

Ko ima gdje, već ozbiljno razmišlja da ide iz Blažuja. Drugima je opcija prodaja kuća i imanja. Oni koji bi ostali poručuju da će se svim silama boriti protiv dolaska migranata u njihovo mjesto. Za početak su spremni da blokiraju puteve.

"Ako nam ne htjednu udovoljiti moraćemo puteve zaustaviti, institucije. Ne može ovako, puno nam ih dolazi, kažu oko hiljadu. Neće nam smjeti djeca izlaziti na ulicu, u kafanu, u školu. Evo ove curice 14, 15 godina, kako će ona u školu i dolaziti iz škole, pogotovo druga smjena", rekao je Dragolj Nasuv, mještanin Blažuja.

"Nije dobro, kad čujem na pojedinim mjestima kako se ponašaju, nije dobro. Nećemo biti mirni onda ni mi", istakao je Began Kulašević, mještanin Blažuja.

Osim što su u strahu zbog migranata, mještanima Blažuja prijeti i ekološka katastrofa. Tvrde da se već nekoliko dana radi na priključenju kanalizacije iz prostorija bivše kasarne u potok s Igmana. 

Kasarna u kojoj je nekada boravilo maksimalno 50 osoba nema kanalizaciju već septičku jamu. Ako dođe na stotine migranata, šta drugo da očekujemo nego, na sve to, i ekološku katastrofu. 

"Pa bojim se, kako se ne bojim i za djecu i za porodicu", naglasio je Izet Mešak, mještanin Blažuja.

Ograđeni objekat na broju 20, prema onome što se vidi izvana, ne odaje utisak da bi radovi, kako je Dragan Mektić, ministar bezbijednosti BiH u tehničkom mandatu najavio, mogli da budu završeni na vrijeme kako bi se obezbjedili uslovi za smještaj tolikog broja migranata. 
Načelnik opštine Ilidža tvrdi da mu se niko iz Savjeta ministara i federalne Vlada nije obratio tim povodom. Kaže, bez službenog obavještenja, nema ni radova.

"Normalno je da će stanovništvo MZ Blažuj i drugih dijelova opšine Ilidža negodovati i štititi se od loših posljedica mogućeg smještaja. Naš uslov za ovo je bio da se ne dozvoli haos nego da se ljudski postupa uz apsolutnu kontrolu kretanja i ponašanja kao i stanja migranata. Kako ne bi pojedini mediji i pojedini funkcioneri prebacivali teret na lokalnu zajednicu izjavljujem da smo spremni pomagati i sarađivati u svemu što će BiH prikazati humanom državom, a nismo spremni prihvatiti odgovornost za bilo čiju nesposobnost od nivoa države do nivoa Kantona", naglasio je Senaid Memić načelnik opštine Ilidža.

Osim u Blažuj, vlasti BiH namjeravaju migrante smjestiti i u kasarnu u Ljubačama kod Tuzle. Stanovnici Ljubača i Tuzle već su izlazili na proteste i opet će, ali mnogo radikalnije nego do sada.

Izrevoltirani mještani su poručili da su zabrinuti za svoju ali i bezbjednost migranata jer veći dio prostorija kasarne u Ljubačama kod Tuzle godinama nije u upotrebi, a okolno zemljište je minirano.

Тагови: