Ministar transporta i komunikacija u SM

Mitrović: Uskoro privremeni granični prelaz na Savi

  • 03.08.2020. 10:39

Privremeni granični prelaz BiH sa Hrvatskom, na rijeci Savi kod Svilaja, trebalo bi da bude otvoren do kraja septembra, potvrdio je ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Podsjetivši da je most na Savi kod Svilaja izgrađen i da se trenutno gradi moderan granični prelaz, Mitrović je rekao da je planirano da, dok to ne bude završeno, bude otvoren privremeni granični prelaz za automobile i pješake.

On je rekao za "Avaz" da su zadaci podijeljeni sa Upravom za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, te da je potrebno riješti pitanje finansijskih sredstava koja treba obezbijediti za nabavku kontejnera za smještaj graničnih policajaca i inspektora UIO.

Mitrović je naveo da će ministarstvo na čijem je čelu učiniti sve da ubrza i nastavak izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd, dodajući da je evidentan zastoj.

"Razgovara se o toj temi, ali nema nekog napretaka. Posebno mislim na ovaj dio koji treba proći od Brčkog prema Sarajevu. Malo toga je urađeno i kada je u pitanju trasa od Sarajeva prema Višegradu i Vardištu", dodao je Mitrović.

On je naveo da je razumljivo da je stanje sa epidemijom virusa korona usporilo sve procese, ali da treba završiti dio posla koji se tiče definisanja trase tog puta, nakon čega treba obezbijediti sredstva za izgradnju.

"Iako generalna saglasnost oko trasa postoji i one su poznate, potrebno je da se entiteti i kantoni usaglase oko tačne trase, tek onda možemo ići dalje", rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, trenutno se radi i na izboru trase Jadransko-jonske ceste.

"Rađena je multifunkcionalna analiza četiri trase. Međutim, istočna Hercegovina ima dodatne zahtjeve i to je razlog zašto smo prošle sedmice održali određeni broj sastanaka. Predlaže se još jedna varijanta, alu nju tek treba analizirati, kako bi se kasnije pregovaralo sa Crnom Gorom i Hrvatskom", dodao je Mitrović.