Dan nestalih i poginulih

Mitrović: Reformisati Institut za nestala lica BiH

  • 14.09.2018. 13:08

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da Republika Srpska, nakon formiranja nove vlasti, na svim nivoima u BiH treba pokrenuti proces korjenite reforme Instituta za nestala lica BiH radi ubrzanja procesa traženja nestalih Srba.

"Institut treba reformisati da bi se ojačao uticaj i odgovornost entitetskih vlasti i tužilaštva. To je prvi potez koji bi dao rezultate u procesu ekshumacija i identifikacija nestalih Srba u BiH", rekao je Mitrović Srni povodom obilježavanja 15. septembra - Dana nestalih i poginulih Republike Srpske. 

Prema njegovim riječima, u parlamentu BiH treba aktivirati radnu grupu za reformu Instituta jer bez korjenite reforme te institucije ne može se očekivati napredak u ovom procesu zato što Institut, kako je trenutno koncipiran, sam sebe blokira. 

Mitrović je rekao da je neophodno okupiti sve relevantne faktore iz oba entiteta, MUP-ove, Obavještajno-bezbjednosnu službu, Agenciju za istrage i zaštitu, Tužilaštvo BiH, republička tužilaštva, udruženja demobilisanih boraca, civilna udruženja, Crveni krst i svjedoke ratnih događaja da otkriju podatke o lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci nestalih Srba. 

Govoreći o 650 ekshumiranih posmrtnih ostataka u tri spomen-kosturnice Republike Srpske koji godinama čekaju na identifikaciju, Mitrović je rekao da radna grupa koja je radila reviziju posmrtnih ostataka u spomen-kosturnicama BiH treba o tome da sačini izvještaj i da ga dostavi entitetskim institucijama. 

"Potrebno je da vidimo šta je moguće identifikovati, a šta nije, te da li je Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske dovoljno osposobljen da može raditi identifikacije", istakao je Mitrović. 

Mitrović je reka da nije realno očekivati da se proces traženja nestalih lica sa nivoa BiH vrati u nadležnost entiteta, kako je to ranije bio slučaj, jer to ne dozvoljava međunarodni faktor koji bi time doživio fijasko. 

"Na taj način potvrdilo bi se da je Institut za nestala lica BiH pogrešno formiran, a FBiH iz političkih razloga neće na to pristati jer ima snažan uticaj na politiku rada Instituta sve dok je ta institucija smještena u Sarajevu", istakao je Mitrović i podsjetio da Srpska potražuje 1.662 nestala srpska borca i civila. 

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova sutra će u Banjaluci biti obilježen 15. septembar - Dan nestalih i poginulih Republike Srpske. 

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 23.184 boraca Vojske Republike Srpske, a poginulo je i nestalo oko 10.000 civila. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)