Mirnije na međuentitetskoj liniji: Lokalno stanovništvo i dalje u strahu

  • 30.08.2020. 19:15

Na međuentitetskoj liniji kod Novog Grada je mirno. Prema posljednjim informacijama, danas nije bilo prebacivanja migranata iz Unsko sanskog kantona u Blatnu. U tom selu, uz magistralu prema Bosanskoj Otoci, desetak minuta vožnje od centra Novog, nalazi ih se oko dvjestotinak. 

Mirni su i ne prave incidente za razliku od prekjuče kada su blokirali put i novinarima rekli da ih je policija u Bihaću pretukla. 

To nije tačno, poručuje za ATV premijer Unsko sanskog kantona. Na naše pitanje je li čuo da su migranti ispričali novinarima da su ih pretukli pripadnici kantonalnog MUP-a, Mustafa Ružnić odgovara da to nije moguće. 

"MUP USK dostojanstveno, cijelo vrijeme, postupa prema migrantima, pa tako i u tom slučaju. To je moglo samo da se desi od strane susjedne policije, iz Hrvatske. Ne od strane nas", kaže Mustafa Ružnić, premijer USK.

Ako migranti lažu, ne lažu Bišćani. Oko hiljadu ih se okupilo na gradskom trgu, na protestima, sa kojih su poručili da im je migranata, krize i problema koje prave preko glave. "Gdje su naša prava", "Džaferoviću podnesi ostavku"...samo su neke od poruka sa transparenata koje su donijeli mještani Bihaća ali i Kladuše i Cazina. Izdvojio se jedan, sa porukom ministru bezbjednosti, koji je svima privukao pažnju.

Dosta više, poručeno je sa protesta. Poslali su jasne zahtjeve nadležnima koji su, smatraju organizatori, po ko zna koji put zakazali kada je migrantska kriza u pitanju.

"Ne želimo više nijednog migranata ni migracioni centar na prostoru USK ali ne želimo ni jedan migracioni centar ni u BiH jer ne želimo da prebacujemo problem na nekog drugog", kaže Sej Ramić, organizator protesta. 

Na šta su sve migranti spremni, pokazuju policijski izvještaji koji su puni zabilješki o napadima, pokušajima ubistva, krađama, provalama u kuće. 

MUP USK je saopštio da su, od početka godine, više od 60 odsto krivičnih djela tamo počinili migranti. I ne čudi zato da sada strahuju u Blatni kod Novog Grada otkako ih je kantonalna policija, na osnovu odluke tamošnjih vlasti, počela dovoziti iz Bihaća na međuentitetsku liniju i braniti im povratak, dok policija Srpske brani prolazak na njenu teritoriju. Razumijemo strah stanovnika Blatne, tu smo da im pomognemo ako bude trebalo, poručuju iz petrovačkog Udruženja ''Povratnici''.

"Potpuno razumijemo strah mještana Blatne jer oni sada prolaze kroz ono kroz šta mi prolazimo već neko vrijeme ovdje na području Petrovca. Pružićemo im podršku kad god zatreba jer ne smijemo dozvoliti da naši građani budu građani drugog reda, da imaju manje prava od migranata i da im zbog njih bude ugrožena bezbjednost", kaže Nemanja Davidović, Udruženje povratnici Bosanski Petrovac. 

Mještani Blatne su nam ranije rekli da im nije svejedno što ih se toliko nalazi u blizini kuća. Posebno svi strahuju zbog toga što u utorak počinje škola. 

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)