Saopštenje

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Afera oko ikone je antiruska propaganda

  • 15.01.2021. 21:32

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ta zemlja još uvijek nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu posljednji vlasnik stekao nelegalno i ocijenilo da se situacija oko ikone u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i nekolicini drugih zemalja koristi da bi se Rusija diskreditovala.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno porijeklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju sijenku na Rusiju", navodi se u saopštenju Ministarstva na Fejsbuku, prenosi TAS S.

Kako se dodaje, širenjem insinuacija zasnovanim isključivo na pretpostavkama njihovih autora, "pristrasni" mediji koriste ovu temu za manipulaciju kako bi stekli unutrašnje političke poene u BiH i diskreditovali Rusiju u očima njihove javnosti.

MSP ukazuje i da nije predstavljen nijedan dokaz o tome da je posljednji vlasnik ikone do nje došao na nezakon način.

Ipak, ova epizoda već je postala "predmet ciničnih manipulacije i nepoštenih igara u medijskom prostoru", dodaje se, prenosi TAS S.

Umjesto da sačekaju zvaničan zaključak relevantnih institucija, kako se dodaje, "beskrupulozni novinari proturaju sopstvene fantazije kao pouzdanu informaciju".

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da je primjetno da neki mediji koriste omiljeni hobi Zapada da traže "prste Kremlja" svuda i u svemu i da su spremni da iskoriste bilo koji, uključujući i krajnje neadekvatan izgovor za podsticanje antiruske propagande.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je ikonu Lavrovu 14. decembra prilikom susreta u Istočnom Sarajevu.

Poslije protestne note ukrajinske ambasade u Sarajevu ikona je predata ambasadi BiH u Moskvi nakon čega je pohranjena u sef koji se nalazi u kabinetu Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH.

Uz saopštenje, na sajtu Ministarstva stoje i linkovi tekstova, kao i fotografija sa naslovima.

Istraga

Žurnal

Klix

Slobodna Evropa 

Slobodna Bosna 

Saopštenje možete pronaći i na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)