Neperspektivno naoružanje

Ministarstvo odbrane BiH pokušava da izbjegne prinudnu naplatu 20 miliona maraka

  • 09.04.2019. 19:24

Ministarstvo odbrane BiH čini sve da spriječi prinudnu naplatu 20 miliona maraka za neperspektivno naoružanje koje je trebalo da isporuči zagrebačkoj firmi "Scout" prije više od deset godina. Na taj način, praktično, pokušavaju da izignorišu pravosnažnu sudsku presudu koju je u korist Zagrepčana donio Sud BiH.  

U Pravobranilaštvu BiH ATV-u potvrđuju da je u toku i žalbeni postupak, koji je pokrenut na zahtjev Ministarstva odbrane. Konačno su se oglasili i iz te institucije, i to pravdanjem da prema Protokolu o izvršenju presude imaju još vremena, ali i da su zagrebačkoj firmi već ponudili dio naoružanja. 

"Povjerilac nije preuzeo dio sredstava za koje je bilo nesporno da su u posjedu Ministarstva odbrane BiH i dostupna za preuzimanje i to bez ikakvog osnova, te je podnio prijedlog za izvršenje koji je Sud BiH usvojio dostavljajući isto Ministarstvu odbrane BiH. Dakle, protivno zaključenom sporazumu, „SCOUT“ d.o.o. je prije roka utvrđenim sporazumom ( 12 mjeseci - do 09/2019) o realizaciji presude podnio prijedlog za izvršenje. Imajući u vidu da nisu postojale zakonske pretpostavke za podnošenje prijedloga za izvršenje, Pravobranilaštvo BiH je kao zakonski zastupnik Ministarstva odbrane BiH podnijelo žalbu i postupak po žalbi je u toku", kažu iz Ministarstva odbrane BiH.

Iz zagrebačke firme "Scout" odgovaraju da je riječ o nekompletnoj i neispravnoj robi male vrijednosti. Podsjećaju i da im je Ministarstvo odbrane u junu prošle godine izdalo posljednju izvoznu dozvolu, iako su odobrenje dala sva ostala Ministarstva. Ne vide ni razlog za odgađanje prinudne naplate s obzirom na to da Ministarstvo odbrane BiH nije poštovalo ni potpisani protokol, kojim se "Scout" nije odrekao mogućnosti za izvršenje presude. 

"Kada je protokol zaključen 14. 09. 2018. godine, njegova je realizacija trebala krenuti odmah. Isporuke su trebale otpočeti već početkom oktobra. Ministarstvo je u barem 5 navrata jednostrano nakon presude određivalo listu robe koja se konstantno umanjuje u odnosu na presudu bez ikakve volje da tu robu i isporuči, te ucjenjuje da se odreknemo dijela robe koji ne žele isporučiti, bez obzira što roba postoji, pregledana je od naših zaposlenika i djelomično upakovana za izvoz. Nisu dopustili utovar kamiona koji su bili na lokaciji u svrhu izvoza robe u Kanadu koja je upakovana po odobrenju Ministarstva odbrane o ulasku na lokaciju radi pakovanja od dana 18.09.2018.", kažu iz firme "Scout d.o.o Zagreb".

Ministarstvo odbrane pretresala je i SIPA po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, zbog sumnje da su na odobrene ugovore entitetskih Vlada sa zagrebačkom firmom 2003. i 2004. godine, bez saglasnosti Predsjedništva, naknadno sklopljene dodatne odluke i zaključeni aneksi za prodaju viška naoružanja. Tako je budžet BiH već oštećen za šest miliona maraka. Izvještaj je predat Tužilaštvu BiH, ali se iz te institucije nisu oglašavali. Zanimljivo je i da zagrebački "Scout" najavljuje regresnu tužbu protiv odgovornih u Ministarstvu odbrane, ukoliko njih klijenti tuže zbog kašnjenja robe.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.