Potrebno ubrzavanje procedura

Milišić: Nema uslova za opstanak povratnika u FBiH

  • 22.07.2019. 11:27

Predsjednik Asocijacije udruženja raseljenih lica, povratnika i izbjeglih u Republici Srpskoj Vojislav Milišić ukazuje da BiH, u odnosu na Srbiju, kasni u realizaciji Regionalnog stambenog programa i ističe da bi vlasti na nivou BiH trebalo da ubrzaju procedure.

"Vlasti na nivou BiH trebalo bi da ubrzaju procedure radi lakše realizacije Regionalnog stambenog programa na terenu, da bi što više izbjeglih, raseljenih lica i povratnika tokom ove građevinske sezone dobilo krov nad glavom", rekao je Milišić Srni. 

On je istakao da prioritet u rješavanju stambenog pitanja treba da imaju raseljena, lica i izbjegli koji koriste bilo koji vid alternativnog smještaja. 

Kada je riječ o povratku Srba u Federaciju BiH (FBiH), Milišić navodi da taj broj iznosi svega tri odsto ako se izuzmu opštine Glamoč, Grahovo i Drvar u kojima su Srbi većina. 

On ukazuje da vlasti FBiH ne stvaraju uslove za održivi povratak, jer nema zaposlenja, niti uslova za opstanak povratnika na tom području. 

"Mislim da je krajnje vrijeme da bude aktivirana Revidirana strategija Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma kojom je predviđeno formiranje fonda za pravičnu nadoknadu ratom uništene i oštećene imovine u BiH", naglasio je Milišić. 

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, čiji je cilj da obezbijedi trajna stambena rješenja za 27.000 najugroženijih izbjegličkih porodica, odnosno za 74.000 ljudi u regionu. 

Od ovog broja, 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije 45.000 ljudi. 

Ovim programom planirano je da na teritoriji Republike Srpske bude izgrađeno 4.200 stanova za raseljene, izbjegle i povratnike iz reda sva tri naroda. 

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.