USAID

Milion dolara za podršku BiH

  • 20.05.2020. 15:31

SAD su putem američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) obezbijedile dodatnih milion dolara za podršku BiH u borbi protiv pandemije virusa korona.

Ova pomoć biće korištena za pripremu laboratorija, aktiviranje sistema za pronalaženje i nadzor slučajeva, podršku tehničkim stručnjacima, te poboljšanje komunikacije o riziku virusa korona, saopšteno je iz USAID-a.

Do danas je američka vlada izdvojila 2,2 miliona dolara kako bi podržala odgovor BiH na pandemiju.

"SAD su već decenijama najveći svjetski pružalac bilateralne pomoći u globalnom zdravstvu. Od 2009. godine, američki poreski obveznici su velikodušno finansirali zdravstvenu pomoć SAD u više od 100 milijardi dolara, te obezbijedili gotovo 70 milijardi dolara humanitarne pomoći", navedeno je u saopštenju.

USAID radi direktno sa lokalnim vlastima, multilateralnim organizacijama, nevladinim organizacijama, privatnim sektorom i drugim partnerima koji se na terenu bore protiv pandemije.

"To uključuje rad sa onima na prvoj liniji borbe protiv pandemije, kako bi se usporilo širenje, obezbijedila briga za pogođene virusom korona, a lokalne zajednice opremile alatima potrebnim za borbu protiv kovid-19. Ključni, spasilački rad USAID-a biće nastavljen", navedeno je u saopštenju.
 

Тагови: