Distrikt Brčko

Milić: Prošle godine izdvojeno najviše podsticaja za poljoprivredu 

19:29, 06.01.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Dobro je ali može i bolje - tako, u principu, gradonačelnik Brčko distrikta ocjenjuje 2018. Proteklu godinu je obilježilo donošenje nekoliko zakona, prije svega socijalnih, ali i onih koji se bave pitanjima korupcije i pitanja mladih. 

Siniša Milić kaže da će distrikt, prošlu godinu, zapamtiti i po najviše izdvojenih podsticaja za poljoprivredu - ukupno 24 miliona maraka. Gradonačelnik se hvali i brojkama zaposlenih. Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanjem na području distrikta posao ima 17 700 ljudi dok ih je devet hiljada nezaposleno. Brojka, na prvu, jeste velika ali je, kaže Milić, to najniža nezaposlenost do sada. Završeni su, ali i započeti, brojni kapitalni projekti, a Brčko je, kaže gradonačelnik, konačno ušao u proces fiskalizacije. Prvi fiskalni računi bi, uvjerava, trebalo da budu izdati sredinom januara.  

„Uradilo se dosta toga. Naravno, to ne znači da imamo pravo da budemo zadovoljni. Naprotiv, imamo i dosta razloga za nezadovoljstvo, jer moje mišljenje je da smo mogli i morali da uradimo mnogo više,“ rekao je Milić.

Brčaci smatraju da se moglo i bolje. Oni sa kojima smo razgovarali kažu da je standard u distriktu, od uspostavljanja, prije 20 godina, praktično, isti. Neki su uvjereni da je složena struktura vlasti razlog usporenog razvoja.

"Zbog raznoraznih opstrukcija uvijek jednog od tri naroda ne da se razvoju Brčkog. Evo prvi put ove godine, čini mi se, mnogo više sredstava je izdvojeno za kapitalni budžet nego do sada i to daje neku nadu. A, lično mislim da se može mnogo više uraditi na razvoju Brčkog."
"Najveća moja zamjerka je što tržišne inspekcije ne rade svoj posao."
"Zadovoljna sam što sam zdrava i što su mi čeljad kući zdrava i sa svijem. I sa penzijom," rekli su Brčaci.

Brčaci bi, ove godine, osim fiskalizacije, trebalo da, konačno, dobiju i obilaznicu. Rok za završetak radova je 15.maj. Trebalo bi da budu završeni i radovi na proširenju Bulevara mira, kao i oni na izgradnji vrtića u naselju Ilićka, za šta je sredstva obezbijedila Vlada Srbije.