Brčko distrikt

Milić: Poštovaću odluku Narodne skupštine Republike Srpske

  • 30.03.2019. 16:06

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić poručio je da će kao državljanin Republike Srpske poštovati odluke Narodne skupštine Srpske u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH kojom je osporen Zakon o Danu Republike Srpske - 9. januaru.

"Već smo imali najave da će Narodna skupština naći način da ispoštuje odluku Ustavnog suda, a da istovremeno 9. januar ostane kao praznik Republike Srpske", rekao je Milić novinarima u Brčkom nakon sastanka sa delegacijom Ustavnog suda BiH. 

Prema njegovim riječima, ključno je pitanje kako će Narodna skupština Republike Srpske reagovati povodom odluke Ustavnog suda kojom je osporen Zakon o Danu Republike Srpske - 9. januaru. 

Predsjednik Ustavnog suda Zlatko Knežević rekao je da odluka Suda o Zakonu o Danu Republike Srpske neće biti objavljena još desetak dana, objavljeno je na sajtu Vlade distrikta. 

"Odluka Ustavnog suda o Danu Republike Srpske odnosi se na član 2 Zakona o Danu Republike. Ustavni sud se pozivao na ranije svoje odluke, ne samo o Danu Republike, nego i o raspisivanju referenduma. Te dvije karakteristike stoje i u odluci. Niko nije osporio pravo Republike Srpske na Dan Republike i niko nije osporio pravo Republike Srpske da utvrđuje svoj dan, pa i referendumom", rekao je Knežević. 

On je rekao da ga "raduju jučerašnje reakcije iz Republike Srpske da će Srpska sprovesti odluku Ustavnog suda na način kako ona smatra da treba". 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da se odluke sudova, a posebno Ustavnog suda, moraju sprovoditi. 

"Kako sam mogao shvatiti, svi politički akteri su opredijeljeni da se i ova odluka Ustavnog suda sprovede i to je nešto što budi nadu da će se pravno uređivati stvari u BiH", dodao je Kadrić. 

Delegacija Ustavnog suda BiH boravila je danas u zvaničnoj posjeti distriktu Brčko, gdje se sastala sa predstavnicima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti distrikta. 
 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм