Predsjednik VSTS

Milan Tegeltija podnosi ostavku nakon sjednice VSTS-a!

  • 10.12.2020. 15:07

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija podnio je ostavku na ovu funkciju.

Tegeltija je poručio da su ga godinama optuživali za rušenje institucija BiH. Kampanja kroz medije usmjerena protiv njega vođena je od imenovanja 2014. godine. Istakao je da je primijetio i kontra-obavještajna djelovanja protiv njega.

Tegeltija je poručio da je najviše pritisaka trpio od strane SDA. Nakon izbora Gordane Tadić političko-medijski pritisci su se pojačali, nakon čega je objavljen "tajni" snimak kojim se pokušao diskreditovati predsjednik VSTS-a, a onda su uslijedili medijski napadi na njega lično i njegovu porodicu.

"Vrijeme je pokazalo da nisam imao nikakve veze sa koruptivnim radnjama. Čak je i Alešević u jednom intervjuu priznao da sam rekao da mu ja ne mogu tu ništa pomoći. Uslijedili su užasni pritisci na VSTS i mene lično", rekao je Tegeltija podsjećajući da je podignuta optužnica protiv dva lica, a da on nije među njima.

"Napadi na pravosuđe, tužilaštvo, VSTS postali su svakodnevni i nesnošljivi", izjavio je Tegeltija.

On je izjavio da uprkos podršci pojedinih ljudi, nije spreman da podnosi takve pritiske, vrijeđanja i prijetnje. Za njegov rad u Sarajevu ne postoje bezbjednosni uslovi.

"Moja sigurnost na funkciji VSTS čije je sjedište u Sarajevu ne postoji. U slučaju mog daljeg ostanka na ovoj funkciji moj život bi bio ugrožen. I za taj scenario u Sarajevu je stvorena pogodna atmosfera javnog linča. Nemam povjerenje u VSTS kao instituciju, te ne mogu predstavljati volju većine jer se ne slažem sa takvim načinom rada. Smatram da je sa ovakvim većinskim stanjem vrlo vjerovatna potpuna politička kompromitacija u čemu ne želim da učestvujem", poručio je.

Tegeltija je najavio da će vrlo brzo doći do smjene glavnog tužioca i ukoliko institucije ne reaguju na vrijeme, ovaj scenario se neće moći zaustaviti.

"Sljedeće sedmice nakon sjednice VSTS podnijeću ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTS-a".

Uskoro opširnije....

VSTS je prošle sedmice održao vanrednu sjednicu čija je tema bio sporni audio-snimak razgovora Tegeltije sa bivšim članom Savjeta Milijanom Buhom, koji je objavljen u medijima, o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Tegeltija je ranije izjavio da će njega na toj poziciji trebalo da naslijedi Srbin iz Republike Srpske.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић