Miroslav Lazanski

Miješanje Zapada u izbore u BiH isto kao u Ukrajini

  • 29.09.2018. 10:56

Vojno politički analitičar Miroslav Lazanski rekao je da samo treba uporediti organizacije koje su djelovale u Ukrajini pred zbacivanje sa vlasti Viktora Јanukoviča i one koje pred ove izbore djeluju u BiH da bi se dobila slika miješanja Zapada u izbore u BiH.

Lazanski je podsjetio da je novinar Džonatan Stil u listu Gardijan, u jesen 2004. godine, naveo da su u naporima da Јanukovič izgubi, a Viktor Јuščenko dobije izbore u Ukrajini učestvovali Američka nacionalna fondacija za demokratiju, USAID, "Fridom haus", Karnegi fondacija, Institut za otvoreno društvo Džordža Soroša, te zapadne ambasade u Kijevu.

"Umjesto Ukrajine stavite sada samo BiH, umjesto Kijeva stavite Sarajevo i imate sliku miješanja Zapada u izbore u BiH", naveo je Lazanski za beogradsku Politiku.

Ukoliko se stvari nazovu pravim imenom, kaže Lazanski, miješanje zapadnih ambasada u Sarajevu u izborni proces u BiH i stampedo zapadnih političara u Skoplju pred referendum o imenu države, samo su nastavak višegodišnje "bitke za Balkan" između SAD i Rusije.

Lazanski ističe da Rusija u toj borbi i ne učestvuje, osim što je predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao predsjednike Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika da dođu ovih dana na sastanak u Moskvu, pri čemu nije branio ni predsjedniku SAD Donaldu Trampu da ih pozove na sastanak u Vašington.

On ocjenjuje da je Balkan za EU samo jedno veliko novo tržište i mogućnost da NATO još više geografski priđe Moskvi.

"Na Balkanu Zapad ne želi nakakvu "sivu zonu", jer Zapad želi sve dividende raspada velike Јugoslavije. Zato su Zapadu sada važne i BiH i Makedonija, Crna Gora je već "usisana", no Srbija je najveći i najslađi zalogaj", rekao je Lazanski.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм