Migrantska kriza u BiH ne jenjava

  • 09.08.2020. 20:22

Kad u gradu imate neutvrđen broj ljudi za koje ne znate ko su ni šta su, opasnost je u svakom trenutku prisutna - tako trenutnu situaciju sa migrantima u Bihaću opisuje gradonačelnik. Pitanje bezbjednosti je konstantno i na njega dugo nema odgovora, kaže za ATV Šuhret Fazlić. Na sve to, dodaje, i pandemija. Ko dolazi i sa kakvim bolestima i virusima, i to je pitanje bez odgovora. Sudeći prema odnosu nadležnih sa nivoa BiH prema Unsko sanskom kantonu i migrantskoj krizi koji se nije promijenio uprkos brojnim obećanjima, teško će nam biti bolje, kaže Fazlić.

Federalne vlasti su se u migrantskoj krizi pokazale sposobne samo jednom i to kada su u jeku epidemije, u rekordnom roku, izgradile kamp u srpskom selu Lipa, kaže Goran Broćeta, poslanik Srpskog kluba u federalnom Parlamentu. Na kraju, priča, ni to nije pomoglo jer migranti iz Lipe svakodnevno bježe a uz nove koji dolaze, ima ih nikad više u srpskim selima zbog čega povratnici strahuju. 

I ne čudi da ima straha jer lokalno stanovništvo migrante pronalazi u svojim dvorištima, sušanama, garažama...Nerijetko i kradu, jednoj porodici ukrali su automobil. Često provaljuju u kuće i to ne samo one prazne. Prije dvadesetak dana migrant je provalio u kuću u Velikoj Kladuši, pretukao ženu koja je bila unutra i pokrao je. Kad je naišao njen muž bilo je tuče ali i potezanja oružja...