Problemi se množe

Migrantska kriza eskalira, a vlasti BiH sjede skrštenih ruku

  • 19.07.2018. 19:09

Stanovnici Krupe na Uni sa zebnjom prate migrantsku krizu u komšiluku u Unsko-sanskom kantonu.

Bivši načelnik, Gojko Kličković, brine da bi razmještanje migranata u krajiške opštine moglo da naruši suživot Bošnjaka i Srba. Zamjera i na inertnosti srpskim predstavnicima na državnom nivou. 

"Ja ne mogu da se otmem utisku da naši predstavnici, od člana predsjedništva, do ovih u Savjetu ministara i raznim agencijama sjede skrštenih ruku i jednostavno se ne oglašavaju, povodom ovog, kao da je i njima interes isti. Faktički, to je samo pritisak da i ono malo srpskog naroda što je ostalo u Federaciji, nekih cirka 50 hiljada, da i to ode odatle. Politika koja se vodi sad trenutno jeste tamo da ih treba smještati i razmještati na prostore gdje živi ono malo povratnika srpskih koji su se vratili", kaže Kličković.

Dok se migrantska kriza zaoštrava i prijeti da preraste u humanitarnu katastrofu, vapaje gradonačelnika Bihaća, Velike Kladuše i Petrovca nema ko da čuje, prepušteni su sami sebi kaže Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Špririć kaže da nadležni ministar Dragan Mektić u nedostatku vizije za rješenje ovog izazova, pokušava da izbjegne vlastitu odgovornost i problem fakturiše lokalnim vlastima. 

"Danas kada problemi kulminiraju ministar juriša u fotelju državnog parlamentarca za platu od blizu šest hiljada maraka, migrante ostavlja na nemilost jesenskih i zimskih uslova, pod šatorima i vedrim nebom. Hoće li nebriga ili neznanje ministra Mektića migrante natjerati da slijede put vlasti Bihaća, da odgovornsot potraže ispred insitucija BiH, ostaje da vidimo", kaže Špirić. 

Migrantska kriza u BiH sve više uzima maha, a BiH nikada nije bila u većoj opasnosti da joj se osveti neodgovornost vlasti, koja potpuno nespremna radi posao za koji je izabrana, kaže Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ministarstvo bezbjednosti BiH, kao ključno u rješavanju ovog problema, pokazalo se potpuno nesposobnim. Institucije BiH još uvijek se nisu do kraja organizovale kako bi se migrantska kriza sprmno dočekala i protiv toga zemlja adekvatno borila. Još uvijek ne posotoji odgovarajuća odluka o uključivanju Minstarstva odbrane, odnsono oružanih snaga BiH što je posve nerazumno - tražiti od MUP-a RS da čuva granicu a zanemariti Oružane snage", kaže Dušanka Majkić. 

60 pripadnika MUP-a Srpske već pomaže pripadnicima Granične policije BiH u čuvanju granica, međutim, nema novca za njihov smještaj i ishranu, a Ministarstvo bezbjednosti tvrdi da je to obaveza Međunarodne organizacije za migracije. Uprkos interesu medija, javnosti i prozivkama sa svih strana, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, ni danas nije imao šta da kaže. I naši pozivi i poruke ostali su bez odgovora. Odgovor traže i građani Bihaća. Gradonačelnik Šuhret Fazlić ne odustaje od namjere da sa sugrađanima 26. dođe u Sarajevo, kako bi tamo održali protest.