Mile Marčeta

Migranti u BiH u istom položaju kao i Srbi u FBiH

  • 19.03.2019. 10:41

Položaj migranata u BiH i Srba povratnika u Federaciju BiH /FBiH/ je isti - i jedni i drugi su u lošoj poziciji, "lutaju", traže poslove i bolji život, rekao je Srni predsjednik Inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u FBiH Mile Marčeta.

Marčeta smatra da ni jedni, ni drugi nisu dobrodošli. 

"Srbi u FBiH, koji su većinsko stanovništvo u Drvaru, Bosanskom Grahovu i Glamoču, izuzetno teško žive. Nema zapošljavanja u državne institucije, nema infrastrukture, ni kilometar asfaltiranog puta nije urađen, nema signala za mobilnu telefoniju, vode, struje u pojedinim selima. Ovo pokazuje kako su Srbi dočekani tamo gdje su se vratili na svoja ognjišta i koliko su dobrodošli, isto kao i migranti u BiH", ukazuje Marčeta. 

On ističe da je činjenica da Srba nema više od tri odsto u Federaciji BiH. 

"Neke nezvanične informacije da u Krajini ima više migranata nego Srba su uznemiravajuće. Očekuje se da će na područje Krajine pristići novi talas od oko 60.000 migranata", upozorava Marčeta. 

Marčeta kaže da BiH ne bi trebalo da bude utočište migrantima jer je izuzetno siromašna zemlja. 

On ističe da kontrole nad migrantima više i nema, te da povratničke srpske opštine u FBiH, koje su veoma siromašne, ne mogu pomoći ni same sebi, a kamoli migrantima. 

Milan Bauk, mještanin srpskog sela Gornji Tiškovac koje pripada opštini Bihać, 
rekao je Srni da se svakodnevno susreću sa migrantima koji preko ovog sela žele ući u Hrvatsku. 

On kaže da mještani migrante prijavljuju graničnoj policiji koja, kako navodi, i ne izlazi na teren. 

"Mene lično nije strah od migranata koji svakodnevno nailaze pored naših kuća, ali u selu žive većinom stariji ljudi koji se plaše", rekao je Bauk. 

On je naveo da je bilo i slučajeva provala. 

"Ispod moje kuće ima sijena, migranti tu i spavaju. U selu su kuće većinom napuštene, a vlasnici koji ne žive tu stavljaju čak i rešetke na prozore da bi spriječili migrante da provaljuju", kaže Bauk.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak rekao je Srni da je u posljednje vrijeme smanjen broj prijava o primijećenim migrantima na području ovog kantona. 

"Od decembra do februara evidentirano je oko 60 migranata na području Livanjskog kantona", rekao je Vrdoljak i dodao da su migranti prijavljeni Kancelariji za strance i upućeni u prihvatne centre. 

U razgovoru za Srnu zaposleni u Graničnoj policiji BiH koji je želio da ostane anoniman rekao je da hrvatska granična policija vraća migrante sa područja Šibensko-kninske županije u sela Gornji i Donji Tiškovac u BiH. 

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković rekla je ranije Srni da relacija Drvar-Bosansko Grahovo-Donji Tiškovac nije evidentirana kao ustaljena ruta ilegalnog prelaska granice sa Hrvatskom. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.