Denis Zvizdić

Migranti u BiH dolaze iz država članica EU

  • 14.08.2018. 17:33

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je danas u Sarajevu, po dolasku iz zvanične posjete Njemačkoj, da je stav njemačkog kancelara Angele Merkel da neće biti prekrajanja granica na Balkanu.

Zvizdić je prenio stav Merkelove da neće biti prekrajanja granica na Balkanu jer, kako je rekao, ta je arhitektura granica okončana i neće biti reciklaže graničnih pitanja. 

Zvizdić je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da je Merkelova izrazila očekivanje da će BiH u toku aktuelnog mandata Evropske komisije dobiti status kandidata za članstvo u EU. 

On je prenio i očekivanja Merkelove da će BiH što prije usvojiti Krivični zakon koji je u skladu sa međunarodnim standardima i tako potvrditi odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, korupcije. 

"Merkelova očekuje da ovaj zakon bude usvojen u najkraćem roku, i to verzija kojoj su podršku dale ambasade stranih država u BiH", naveo je Zvizdić. 

On je ponovio da su sticanje kandidatskog statusa za članstvo u EU i aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO dvije ključne stvari za evropsku budućnost BiH. 

"I dalje je otvorena evropska perspektiva BiH, i njen evropski put je izvjestan i nezaustavljiv, a brzina tog puta zavisi od volje i angažmana domaćih političara", naglasio je Zvizdić i dodao da je aktuelni saziv Savjeta ministara BiH otkočio evroatlantske integracije. 

On je naveo da je sa Merkelovom razgovarao o ekonomiji, stabilnosti, miru i migrantskoj krizi i posebno joj zahvalio za britansko-njemačku inicijativu koja je, kako je naveo, ubrzala evropski put BiH. 

Govoreći o migrantskoj krizi, Zvizdić je napomenuo da je opredjeljenje vlasti u BiH da nastavi humani odnos prema migrantima i izbjeglicama, odbacivši tvrdnje da se oni namjerno preusmjeravaju prema Unsko-sanskom kantonu. 

On je najavio veći broj policajaca na granici sa Srbijom. 

Zvizdić je rekao da je broj migranata smanjen u julu i početkom avgusta, te napomenuo da do sada odobrena sredstva i donacije BiH za rješavanje migrantske krize nisu dovoljna. 

"Ovaj problem treba riješiti na izvorištu problema, a to su države u kojima je rat. Migranti u BiH dolaze iz država članica EU. Dobili smo obećanje da će nam EU i dalje pomagati", naveo je Zvizdić.

Zvizdić očekuje da ni pitanje migranata, kao i priprema odgovora na dopunska pitanja Evropske komisije za BiH neće biti ispolitizovani u predizbornoj kampanji.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.