Iz minuta u minut

Policija pomjerila migrante, ima povrijeđenih FOTO/VIDEO

  • 24.10.2018. 12:30

Duga i hladna noć je pred migrantima koji se nalaze na graničnom prelazu Velika Kladuša-Maljevac. Trenutno ih je oko 350, a među njima ima i djece. Grupa migranata od juče se nalazi u blizini graničnog prelaza Maljevac gdje ih je zaustavila Granična policija BiH i ne dozvoljava im prolazak u Hrvatsku.

22.55 Na GP Maljevac i dalje je prisutan veliki broj policajaca, a "Ljekari bez granica" pružaju pomoć migrantima.

21.30 Autobusi sa migrantima koji su danas vraćeni iz Bihaća za Sarajevo, stižu na plato ispred bivše kasarne Ušivak u Hadžićima, javlja N1.

Prvi autobus već je stigao u pratnji jakih policijskih snaga.

N1 javlja da su na platou ispred bivše kasarne prisutne snage specijalne policije, ali i veliki broj novinarskih ekipa.

20.52 Poslije 11 sati drame, policija je rastjerala migrante s prelaza. Vratili su ih 100 metara od mosta koji je granica između BiH i Hrvatske. Ovom akcijom policija je odblokirala jedan put koji vodi iz Velike Kladuše ka graničnom prelazu Maljevac koji je i dalje zatvoren. Tom prilikom povrijeđeno je nekoliko osoba, javlja N1. Na terenu je i vozilo hitne pomoći. Kako javlja Avaz, povrijeđena su dva migranta, ali i najmanje jedan policajac.

19.35 Na graničnom prelazu Maljevac izbila je tuča. Kako javlja reporter ATV-a sa lica mjesta sukobili su se migranti međusobno. Bilo je i potezanje noževa. Intervenisala je i policija, koja pokušava da ih razdvoji.

19.11 Tri migranta zadobila su danas lakše povrede u sukobu sa policijom na graničnom prelazu Maljevac u Velikoj Kladuši, a među povrijeđenima se nalazilo i dijete od pet godina, potvrđeno je za Klix.ba u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša.

19.07 Grupa od 100 migranata stigla je iz Velike Kladuše, tako da ih je sada više od 350 na GP Maljevac!

18.50 Nekoliko stotina migranata koji se nalaze u blizini graničnog prelaza Maljevac, između Hrvatske i BiH, podigli su večeras šatore i naložili desetak vatri na prostoru između dvije granice.

Granica je i dalje zatvorena, a, s obje strane, stoji više kamiona koji čekaju da pređu, dok migranti uzvikuju "Border, border, granica, granica!". 

18.41 Kako je za Avaz potvrđeno iz policije, grupa od stotinu migranata stiže iz Velike Kladuše, tako da će ih na graničnom prelazu Maljevac biti više od 350. 

18.30 Granični prelaz biće osposobljeni za saobraćaj, potvrđeno je za N1 iz Granične policije BiH. Do sada nije bilo primjene sile, a pregovori idu u smjeru da se migranti vrate na lokacije odakle su došli, kako ne bi bilo primjene sile.

18.23 Migranti koji su u poslijepodnevnim časovima vozom krenuli prema Bihaću biće vraćeni u Sarajevo, potvrđeno je za N1 u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona.

I ova grupa migranata biće vraćena autobusima nazad u Sarajevo kao i ona koja je tokom noći vozom stigla u Bihać. 

18.10 Predsjedništvo BiH razmatraće sutra informaciju o situaciji u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata.

18.02 Kako javlja reporter ATV-a migranti na graničnom prelazu Maljevac uzvikuju "Open!, Open!".

17.38 Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je ukazao na neophodnost zaštite granice i sprečavanje daljeg ulaska ilegalnih migranata u BiH.

Ružnić je naglasio da je USK doveden u situaciju koja je bila alarmantna zbog toga što se nije upravljalo kriznom situacijom, saopšteno je iz kantonalne Vlade. 

"Smještajnih kapaciteta nema, nisu stvorene mogućnosti za dalji prihvat migranata, kako to nalažu sve konvencije koje je BiH dužna poštovati", naveo je Ružnić nakon sastanka Operativne grupe i prvih konkretnih akcija s ciljem stabilizovanja situacije na području USK-a i zaštite građani, ali i poštovanja humanih aspekata zbrinjavanja migranata. 

17.29 Granični prijelaz je blokiran već osam sati. Prema posljednjim informacijama, migranti nemaju namjeru napustiti međugranični pojas i krenuli su u potragu za drvima da bi osigurali vatru za hladnu noć koja ih očekuje.

17.04  Grupa od pedestak migranta krenula je vozom iz Sarajeva prema Bihaću.

16.43 Željeznički saobraćaj na relaciji Bihać-Sarajevo, koji je obustavljen jutros zato što je policija spriječila migrante da izađu iz talgo voza, normalizovan je u 16.00 časova, saopšteno je iz Željeznica Federacije BiH.

16.18 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske bacili su suzavac na migrante koji su ih gađali kamenjem, granama i drugim predmetima na graničnom prelazu Maljevac kod Velike Kladuše.

Iako su migranti pokušali da se probiju prema granici i preko obližnje livade, situacija nije izmakla kontroli, zahvaljujući brzoj intervenciji i prisebnosti policajaca.

16.02 Grupa migranata pokušava se domoći hrvatske strane tako što pretrčavaju preko obližnje livade.

Hrvatska policija čini sve da ih spriječi u tome.

15.20 Migranti koji se nalaze na graničnom prelazu Maljevac gađali su pripadnike policije kamenjem, ali su tom prilikom pogodili jednu od djevojaka. Ona je pogođena u glavu, a migranti su je iznijeli iz gomile kako bi joj ukazali prvu pomoć. 

15.04 Grupa od 99 migranata koji su rano jutros Talgo vozom stigli u Bihać, premješteni su u autobuse koji će ih transportovati u Migracioni centar "Ušivak“ u Hadžićima. Migranti su iz voza premješteni pod jakim policijskim nadzorom, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će ih ispratiti i s područja Unsko-sanskog kantona.

14.50 Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da sprovođenje najavljene odluke o zaustavljanju daljeg priliva migranata u Unsko-sanski kanton usložnjava bezbjednosnu situaciju na području ove opštine.

Drljača je rekao da Policijska stanica Novi Grad čini sve da ne dođe do neke krizne situacije nakon što je jutros policija Unsko-sanskog kantona između Blatne i Bosanske Otoke izvela 12 migranata iz autobusa na redovnoj liniji Banjaluka-Bihać. 

14:15  Pripadnici Granične policije BiH danas su na mostu na graničnom prelazu Velika Kladuša/Maljevac, između BiH i Hrvatske, spriječili migranta u pokušaju samopovređivanja hladnim oružjem.

14:10 Nekoliko lica, među kojima ima i žena, povrijeđeno je u novom naguravanju policije i migranata na Graničnom prelazu Velika Kladuša-Maljevac. Nešto prije 13.00 časova hrvatska policija je postavila na granicu i fizičku prepreku, protivnavalnu ogradu, odnosno takozvane gelendere, javljaju federalni mediji pozivajući se na MUP Hrvatske. 

14:05 Kako javlja reporter ATV-a, na graničnom prelazu je  situacija mirnija. Migranti i dalje sjede pred  kordonom policije.

14: 02 Migranti koji su povrijeđeni prevezeni su kolima Hitne pomoći u Veliku Kladušu

14:00 Prema navodima federalnih medija na hrvatskoj granici podiže se ograda.

13:58 Migranti pokušavaju na sve načine da se prebace u Hrvatsku. Na granici su jutros stigli pripadnici specijalne policije.

13:54 Granična policija, javlja reporter ATV-a, ograničava kretanje u međugraničnom pojasu. Saobraćaj je i dalje obustavljen u oba pravca prema granici.

13:50 Na Granični prelaz Maljevac migranti i dalje pristižu. Prema procjenama tamo ih se sada nalazi oko 250- Neki od njih su povrijeđeni

13:48  Na graničnom prijelazu Maljevac trenutno su  najviše ugroženi djeca i mladi. Prema posljednjim informacijama, djeca su gladna i iznemogla, dok odrasli pokušavaju ponovo probiti policijski kordon. U grupi ima i povrijeđenih migranata.

Policija je napravila drugi kordon koji je postavljen na samom graničnom prelazu kod table "Republika Hrvatska".
Migranti sjede na cesti pre policijskim kordonom.Iz Republike Hrvatske su došli i pripadnici specijalne jedinice.

Migranti su nakon naguravanja sa policijom i probijanja kordona nastavili da gađaju policiju obućom, flašama i kamenjem. U toku kamenovanja povrijeđena je jedna žena koja je na granicu stigla sa migrantima. Iz Velike Kladuše stigla je hitna pomoć i ukazala joj pomoć.

Kako javlja reporter ATV-a migranti pozivaju novinare da im prižu bliže i snime ono što se dešava, međutim novinarske ekipe imaju jasno odreženu granicu do koje smiju da se približe graničnom prelazu.

Migranti su povrijeđenu ženu donijeli do kamera i prisutnih novinarskih ekipa kako bi je snimili, a uz nju su donijeli i uplakanu djevojčicu, čija  je to majka.

Okupljeni migranti uzvikuju :"Hrvatska kriminalci", jer im ne dozvoljavaju ulazak u tu zemlju.

Kako je u izjavi za ATV rekao jedan od migranata kampom u kojem su bili smješteni proširila se vijest da će Hrvatska da otvori granicu te su, kako je rekao, iz tog razloga migranti masovno krenuli prema Hrvatskoj. Migrant novinaru ATV-a nije mogao da odgovori od koga je potekla takva informacija. U razgovoru za ATV je naveo da je krenuo u Španiju.

Na licu mjesta je veliki broj pripadnika policije USK i Granične policije BiH. Kkao javlja reporter ATV-a sa lica mjesta, Granična policija poslala je pojačanje na ovaj prelaz.

Saobraćaj na ovoj dionici u oba pravca je obustavljen. 

Policija je juče na stotine migranata s djecom zaustavila 200 metara od granice s Hrvatskom, jer su na silu pokušali prijeći ovaj granični prelaz.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић