Migranti se iz "Bire" sele u Lipu

  • 30.09.2020. 18:47

Migrantski kamp Bira, do jutra bi mogao da bude prazan. Počelo je izmještanje svih migranata. Oni maloljetni, bez pratnje, će u Boriće u Bihaću. Ostali će u kamp Lipa. 

Naredila je to još juče operativna grupa USK. Ni ovaj pokušaj zatvaranja Bire neće uroditi plodom. Strahuju od toga oni kojima su migranti praktično postali komšije.

"Najbolje bi bilo da ih nema, ali oni su tu. E sad, kud će oni sa njima. Prije mjesec dana je došla policija, pokupila i odvela na Lipu, na Lipi ih nemaju gdje primiti. U roku od sat vremena su se vratili, ali su napravili nama problem. Jer Bira je ok, zatvoren kamp, imaju hranu i gdje se okupati. Ovi po poljima, nemaju ništa"

"Neće nikad biti ispražnjen, nikada, lažu sve brate. Ja sam ko u logoru, oni su u logoru", kažu građani.

Migranti u Lipu ne žele. Njihovo izmještanje, bez saglasnosti Savjeta ministara, neće riješiti problem. Smatra to predsjednik udruženja Srba povratnika u FBiH. 

"U proteklih 48 sati imali smo situaciju da u Bihaću ima nekih šest do sedam ili osam požara, za šta se sumnja da su ih izazvali i podmetnuli migranti. Oni to rade zato što ne žele da se prebace u migrantski kamp Lipa. Ono što dodatno pogoršava stvar je što kamp Lipa nema uslove za prihvat dodatnih migranata", kaže Nemanja Davidović, predsjednik Udruženja Srba povratnika u FBiH.

Dok se pitanje migranata koji su već ušli u BiH, rješava ili ne, trebalo bi se dodatno pozabaviti onima koji tek namjeravaju da pređu granicu. To će, uvjerava direktor SIPA-a, Darko Ćulum, biti prioritet u radu agencije. O tome je danas razgovarao sa ministrom bezbjednosti, Selmom Cikotićem i njegovim zamjenikom Nedeljkom Jovićem.

"Imajući u vidu posljednja dešavanja u BiH i svijetu, insistiraću na intenziviranju saradnje između bezbjednosnih struktura u BiH na svim nivoima, kako bi se zajednički odgovorilo na najsloženije sigurnosne izazove, kao što je aktuelno pitanje u vezi s ilegalnim migracijama, s posebnim akcentom na proaktivno djelovanje", kaže Ćulum.

U BH ministarstvu bezbjednosti kažu da je pri kraju njihov plan za upravljanje krizom. Uskoro će početi i rad na strategiji za borbu protiv ilegalnih migracija. Zima je na pragu, pa bi i broj migranata koji dolaze iz Srbije, mogao da bude manji. Kaže to zamjenik ministra, Nedeljko Jović.

"Vodostaj Drine će rasti i biće smanjene mogućnosti za pješački prelazak, pa će se rute pomjerati od Zvornika prema Bratuncu i to čamcima, što je lakše i kontrolisati. Dolazi i zima kada migranti zbog boljeg smještaja ostaju u Srbiji. Tokom prošle godine registrovani su slučajevi obrnutog toka, da pojedini migranti prelaze iz BiH u Srbiju da provedu zimu", kaže Jović.

Ministar unutrašnih poslova Srpske, Dragan Lukač i ministar bezbjednosti Selmo Cikotić, nedavno su u Banjaluci dogovorili da Srpska pošalje još barem stotinu policajaca na istočnu granicu. Кao ispomoć graničarima, u šest mjeseci, od strane SIPA, MUP-a Srpske i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela angažovano je 775 službenika na zaštiti istočne granice.

 

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.