Jutro dočekali pod snijegom

Migranti osvanuli mokri i bolesni na autobuskoj stanici u Tuzli

  • 03.12.2019. 18:42

Oko 200 migranata noć je provelo spavajući na betonu na autobuskoj stanici u Tuzli, gdje su današnje jutro dočekali pod snijegom, a zbog ekstremnih i nehumanih uslova u kojima borave njihovo zdravstveno stanje se pogoršalo.

Pod snijegom noć je proveo i Fazal Abzel, koji je već 15 dana u Tuzli.

"Ne može se biti ovdje. Hladno je, nemamo ni toaleta ni vode. Sve je problem. Jutros snijeg, noćas sam popio četiri tablete jer imam temperaturu", ispričao nam je on.

Kako su kazali iz Crvenog križa TK, koji pomaže migrantima, nekoliko njih je tokom noći dobilo visoku temepraturu.

"Jedan broj njih se već javio s povišenom temperaturom, glavoboljom, prehladom, tako da mislim da je ovo najbolji pokazatelj danas da je zaista velika potreba za smještajem za migrante", rekao je Abdurahman Aljić, vođa mobilnog tima Crvenog križa TK.

Volonteri koji pomažu migrantima kažu da su do iza pomoći boravili na stanici dijeleći deke, graderobu i ostale potrepštine. Pokrivali su ih sa po tri deke da ih zaštite od hladnoće.

"Ljudi, sve je to uzalud. Ujutru kad smo došli sve tri deke su bile mokre. Po ljudima pada snijeg. Sve se mora iznova raditi. Ovo teško funkcioniše. Noć je bila hladna. Oni nam šalju poruke i pitaju mogu li gdje prespavati. To je nemoguće jer ovdje boravi veliki broj ljudi", ispričao je volonter Senad Pirić.

On ističe da se sve više ljudi akumulira jer mnogi od njih odu do Bihaća pa se ponovo vrate u Tuzli te ne prelaze granicu nigdje i ne odlaze van BiH.

"Ovo sve stvara frustraciju i ljudima koji rade na stanici, taksistima, radnicima u restoranu itd.", naglasio je ovaj volonter.

Za migrante u Tuzli rješenja još nema jer mogućnost otvaranja migrantskog kampa u kasarni na Ljubačama nije naišla na odobravanje lokalnog stanovništva niti gradske i kantonalne vlasti.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)